Διατροφή των Γκούλτιανς


Διατροφή

10600600_344751995649126_4573452279945665465_n

Εισαγωγή

Η διατροφή αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα, για μια επιτυχημένη αναπαραγωγή και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη δίαιτα για τα ζευγάρια. ΤαGouldian έχουν περισσότερο αυξημένες ανάγκες σε πρωτείνες από ότι άλλα είδη πουλιών. Στη φύση οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από τους ημι-ώριμους σπόρους των αγρωστωδών και άλλων φυτών, που αφθονούν κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, στην περιοχή εξάπλωσής τους (βόρεια Αυστραλία) και εξασφαλίζουν έτσι σε ικανοποιητικούς αριθμούς την αναπαραγωγή. Οι ανάγκες αυτές θα πρέπει να διασφαλιστούν και στα πουλιά που διατηρούνται σε αιχμαλωσία. Η αναλογία στη διατροφή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Κατά τις περιόδους αναπαραγωγής, αλλαγής πτερώματος και όταν δεν παρέχονται νωπές (φρέσκιες) τροφές, θα πρέπει η διατροφή τους να εμπλουτίζεται με περισσότερες πρωτεΐνες και θρεπτικά συμπληρώματα. Η ανάγκη για συμπληρώματα ελαττώνεται αναλογικά, όσο αυξάνονται οι ποσότητες σε ήλιο, καθαρό αέρα και φρέσκιες (νωπές) τροφές, όπως είναι οι ημιώριμοι σπόροι (στάχυα), οι πρασινάδες, τα αυγά και τα λαχανικά, που λαμβάνουν.

Οι περισσότερο ευαίσθητες παραλλαγές (mutations) τωνGouldian έχουν και περισσότερες απαιτήσεις στη διατροφή τους από ότι τα αρχέγονα (normal) πουλιά. Στις ευαίσθητες αυτές παραλλαγές θα πρέπει να παρέχονται μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και ενέργειας για να εξασφαλιστούν, αναλογικά, υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην αναπαραγωγή. Αδύναμες γενεαλογικά ράτσες, και ειδικά οι μπλε παραλλαγές, ενισχύονται σημαντικά όταν τους παρέχονται πλούσια διατροφικά συμπληρώματα τις περιόδους αναπαραγωγής και αλλαγής φτερώματος.

Η καλή, επομένως, γνώση των διατροφικών αναγκών είναι θεμελιώδους σημασίας για την αναπαραγωγική διαδικασία.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική ανάπτυξη των πουλιών. Μυς, μάτια, δέρμα, φτερά και νευρικό σύστημα, απαιτούν όλα πρωτεΐνες για σωστή αύξηση και ανάπτυξη. Οι πρωτεΐνες είναι χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από διάφορα αμινοξέα. Η λυσίνη και η μεθειονίνη αποτελούν τις κύριες πρωτεΐνες αναπαραγωγής και είναι απαραίτητες για τη φυσική υγεία, την αύξηση, την ανάπτυξη και το μυϊκό μεταβολισμό.

Στην αιχμαλωσία είναι αδύνατο με την παροχή της ποικιλίας μιγμάτων σπόρων και ημιώριμων σταχυών, να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες των ζευγαριών σε πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητούνται πρόσθετες πηγές πρωτεϊνών. Βρεγμένοι ή φυτρωμένοι ελαιώδεις σπόροι όπως το νίζελ και το ρούπσεν είναι πλούσιοι σε πρωτείνες και υδρογονάνθρακες ενώ οι αμυλώδεις σπόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και του καναρινόσπορου (κεχρί) και το βόρι (millet) είναι πλούσιοι σε υδρογονάνθρακες αλλά φτωχότεροι σε πρωτείνες.

Μεταλλικά άλατα

Τα μέταλλα, όπως και οι βιταμίνες είναι βασικά στοιχεία της διατροφής. Το ασβέστιο για παράδείγμα λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από τα θηλυκά την περίοδο που γεννάνε, προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος των αυγών. Επίσης το ασβέστιο μαζί με το φώσφορο είναι βασικά στοιχεία για την διαμόρφωση του σκελετού και των οστών. Πρόσθετα, άλατα και ιχνοστοιχεία πρέπει να παρέχονται επίσης στα ζευγάρια καθώς οι σπόροι από μόνοι τους είναι πολύ φτωχές πηγές τέτοιων στοιχείων. Ασβέστιο, φώσφορος, ιώδιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, νάτριο, χλώριο είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία, που χρειάζονται τα πουλιά για μια καλή υγεία. Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που είναι ίσως τα πιο παραμελημένα στοιχεία μιας καλής διατροφής, για τα πουλιά την περίοδο της αναπαραγωγής, πρέπει να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο.

Άμμος

Η διάθεση άμμου παρέχει μεταλλικά άλατα, σπουδαία εκτός των άλλων και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του στομάχου. Η κοινή άμμος περιέχει ασβέστιο αλλά είναι φτωχή σε ιώδιο, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία. Η εμπλουτισμένη με μεταλλικά άλατα άμμος παρέχει στο ζευγάρια τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που απαιτούνται. Πολύ ψιλή (1mm) άμμος από σπασμένα όστρακα, αναμεμιγμένη με ψιλοσπασμένο άνθρακα (κάρβουνο) και τσόφλια αυγών[1] είναι το καλύτερο μίγμα «άμμου» για τα Gouldian.

Προσωπικά χρησιμοποιώ, σε κάθε κλουβί, μίγμα άμμου για πουλιά του εμπορείου (περιέχει άσπρη ψιλή άμμο και σπασμένα όστρακα) στην οποία προσθέτω κάρβουνο (για πουλιά, του εμπορίου), σπασμένα (στο γουδί) τσόφλια αυγών (από ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς), καλά βρασμένα και ένα κουταλάκι γύρη (νωπή ή ξερή). Επίσης σε κάθε κλουβί υπάρχει και ένα σουπιοκόκαλο από ψαράδικα της γειτονιάς, από τη θάλασσα (βρασμένο καλά και στεγνωμένο στον αέρα) ή αγορασμένο από το εμπόριο (αποστειρωμένο),

Σμείωση: Για την αποφυγή σαλμονελώσεων κ.λπ. τα τσόφλια και τα όστρακα θα πρέπει να απολυμαίνονται. Η απολύμανση μπορεί να γίνει με βράσιμο (διάρκεια τουλάχιστον 10 -12 λεπτά, αφού αρχίσει το βράσιμο) ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Βιταμίνες

Απαιτούνται μικρές ποσότητες πλην όμως είναι εντελώς απαραίτητες. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά καθώς προάγει (ανοίγει) την όρεξη, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολυσματικές ασθένειες και βοηθά στη χώνεψη. Έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, καθυστέρηση στην αύξηση και σε τύφλωση. Τα σημάδια της έλλειψης είναι δυσδιάκριτα, αλλά αποτυπώνονται στην κατάσταση του φτερώματος και στην λαμπρότητα του χρώματος. Πουλιά με έλλειψη βιταμίνης Α, έχουν μουντό, τραχύ και θολό πτέρωμα.

Όλες οι βιταμίνες της ομάδας Β, και ειδικά η θειαμίνη βοηθούν να επιταχυνθεί η ανάρρωση άρρωστων πουλιών ελαττώνοντας το στρες. Οι βιταμίνες Α, D, και Ε διεγείρουν και αποκαθιστούν το μεταβολισμό μετά από ασθένεια.

Οι βιταμίνες πρέπει να προστίθενται μια φορά την εβδομάδα στο πόσιμο νερό, καθώς οι σπόροι από μόνοι τους δεν είναι σε θέση να παράσχουν τις αναλογίες και τα επίπεδα των βιταμινών που απαιτούνται για την αναπαραγωγή υγιών και καλής ποιότητας νεοσσών. Τα μίγματα ξηρών σπόρων είναι ελλιπή σε βιταμίνες Α,D,Ε και φτωχά σε βιταμίνες της ομάδας Β. Οι ημιώριμοι, ωστόσο, σπόροι περιέχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τέτοιων βιταμινών. Πολύ σημαντικό για τα Gouldian είναι να έχουν πρόσβαση σε ηλιόλουστες θέσεις (μερικώς ξεσκέπαστα υπαίθρια κλουβιά), καθώς αυτό είναι, μακράν, η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, πολύ ουσιαστική για καλή γονιμότητα και γερά αυγά.

Υδρογονάνθρακες

Οι υδρογονάνθρακες, μέσω της διάσπασής τους, αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και την τροφοδοσία με ενέργεια όλων των λειτουργιών του σώματος των πουλιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει έλλειψη υδρογονανθράκων εάν το μίγμα σπόρων περιέχει καναρινόσπορο (κεχρί) και βόρι (French white,Japanese, Hungarian-panicum, millets), οι οποίοι είναι σπόροι πολύ πλούσιοι σε υδρογονάνθρακες.

10615344_259138757543784_2845721715469743765_nΩστόσο θα πρέπει να προσέξουμε την περίοδο αναπαραγωγής καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Όπως με τις βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία έτσι και με τους υδρογονάνθρακες, απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες για περισσότερη ενέργεια την περίοδο αυτή, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή και τη υγεία των νεοσσών και των ζευγαριών. Η ενέργεια αποτελεί απαραίτητο συστατικό για επιτυχημένη αναπαραγωγή, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ρυθμού στο μεταβολισμό και του μικρού μεγέθους των πουλιών. Η παροχή φυτρωμένων σπόρων στα ζευγάρια με μικρά, δίνουν στους νεοσσούς μια επιπλέον πηγή ενέργειας. Όταν οι σπόροι βρίσκονται στη διαδικασία φύτρωσης το άμυλο που περιέχουν μετατρέπεται σε γλυκόζη η οποία με τη σειρά της απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό των πουλιών. Υδρογονάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες αποτελούν όλα πηγές ενέργειας και ημιώριμοι σπόροι είναι οι περισσότερο ενδεικνυόμενη πηγή.

Λίπη

Τα λίπη, με τη μετατροπή τους, αποτελούν την πιο αποδοτική πηγή σε ενέργεια, αλλά ταGouldian δεν μπορούν να ανεχτούν υψηλά ποσοστά λίπους στη διατροφή τους. Υπερβολικές ποσότητες συσσωρεύονται στο σώμα τους.

Συμπληρώματα διατροφής

Με τα χρόνια πολλές μέθοδοι και συνταγές έχουν δοκιμαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουν στα πουλιά, που ανατρέφονται σε αιχμαλωσία, καλές διατροφικές συνθήκες συντήρησης και αναπαραγωγής, με μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επιτυχίας η μάθε μία. Σήμερα γνωρίζουμε καλύτερα και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πολλά προϊόντα, είτε σε σκόνη, είτε σε υγρή μορφή, σαν συμπληρώματα διατροφής, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ως ένα βαθμό τις νωπές τροφές (φύτρες, ημιώριμους σπόρους κ.λπ.), που βρίσκουν τα πουλιά στη φύση.

Συμπληρώματα διατροφής πρέπει να δίνονται σε όλα τα πουλιά που διατηρούνται σε αιχμαλωσία και ειδικά στις παραλλαγές των Gouldian, καθώς το περιβάλλον αιχμαλωσίας στο οποίο ζουν δεν μπορεί να τους παράσχει την ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων που τους είναι απαραίτητα για αναπαραγωγική επιτυχία. Οι σπόροι από μόνοι τους δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την απαιτούμενη διατροφική ποικιλία, για συνεχή αναπαραγωγική δραστηριότητα, στα πουλιά σε αιχμαλωσία.

Περίοδοι διατροφής

Για να είναι επιτυχημένη η αναπαραγωγή στα Gouldian, θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες τους σε κατανάλωση ενέργειας και οι ανάγκες τους για αύξηση του σωματικού τους βάρους. Ο ετήσιος κύκλος ζωής των Gouldian χαρακτηρίζεται από περιόδους κατά τις οποίες συμβαίνουν σπουδαία γεγονότα στο μεταβολισμό τους. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ποια από τα γεγονότα αυτά απαιτούν ειδική διατροφή.

Στη φύση τα Gouldian αντιμετωπίζουν περιόδους κατά τις οποίες η διαθέσιμη τροφή είναι δυσεύρετη, καθώς και περιόδους που τα πουλιά υφίστανται μεταβολικό στρες. Η διαθεσιμότητα τροφής εξαρτάται από τις εποχές. Για μικρό διάστημα, κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, υπάρχει αφθονία φρέσκων, ημιώριμων και ώριμων σπόρων. Τον υπόλοιπο χρόνο μόνο ξηροί σπόροι είναι διαθέσιμοι και ανευρίσκονται στο έδαφος. Αυτοί οι σπόροι αποτελούν την κύρια δίαιτα για τους νεοσσούς που γεννήθηκαν μετά τον Απρίλιο, καθώς και για τα ενήλικα πουλιά, για όλη τη ξηρή περίοδο.

Στο τέλος της ξηρής περιόδου τα Gouldian αντιμετωπίζουν την πιο δύσκολη μεταβολική αλλαγή καθώς ξεκινά η περίοδος της αλλαγής πτερώματος. Η επόμενη περίοδος μεταβολικού στρες είναι πριν και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου οπότε τα ενήλικα χρειάζονται και πρωτεΐνες και επιπλέον υδρογονάνθρακες και ενέργεια. Προκειμένου να διατηρήσουμε και να αναπαράγουμε Gouldian με επιτυχία, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε αυτά τα γεγονότα και να δίνουμε την κατάλληλη κάθε φορά διατροφή στα πουλιά, προκειμένου να τα δώσουμε την ευκαιρία να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Κάποιοι συγγραφείς δίνουν περισσότερο γενικές οδηγίες για τον ετήσιο διατροφικό κύκλο των Gouldian και προτείνουν γενικές συνταγές, μίγματα τροφής και συμπληρώματα όπως ο παρακάτω:

Γενικά ο κύκλος της ετήσιας διατροφής των Gouldian

 1. A.       Διατροφή συντήρησης
 • 1 μέρος ψιλό καναρινόσπορο
 • 9 μέρη μίγμα διάφορων ειδών βόρι (millets)

Επιπλέον

 • πρασινάδες ή εναλλακτικά δύο φορές την εβδομάδα μαλακή τροφή
 1. B.       Διατροφή πριν την αναπαραγωγική περίοδο
 • 1 μέρος άσπρο βόρι (white millet)
 • 1 μέρος κίτρινο βόρι (Yellow millet)

Γ.       Διατροφή αναπαραγωγής

 • 6 μέρη ψιλό καναρινόσπορο
 • 4 μέρη μίγμα διάφορων ειδών βόρι (millets)
 • 0,5 μέρη πλιγούρι σίκαλης ή βρώμης

Επιπλέον

 • Συμπληρωματική μαλακή τροφή
 • Μίγμα σπόρων βοτάνων
 • Ημιώριμοι σπόροι ή φύτρες
 • Πρασινάδες

Λεπτομέρειες συμπληρωματικής διατροφής

 1. Συμπληρωματική μαλακή τροφή.

Μία καλή ξηρή αυγοτροφή για νεοσσούς καναρινιών είναι απόλυτα ικανοποιητική. Με την προϋπόθεση ότι η τροφή είναι θρυμματισμένη και όχι σε μορφή σκόνης, δίνεται απευθείας στα πουλιά (στεγνή). Στην μορφή αυτή μπορεί να παρασχεθεί αρκετή, για να καλύψει μερικές μέρες.

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να αναμιχθεί σε αναλογία 1:1 με φύτρες ή κατεψυγμένους ημιώριμους σπόρους. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να απομακρύνεται καθημερινά η τροφή που δεν καταναλώθηκε.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια τροφή, μπορεί να ακολουθηθεί η εξής φόρμουλα.

Προστίθενται:

 • Μία κουταλιά της σούπας νιφάδες σταριού
 • Μία κουταλιά του τσαγιού μαγιά
 • Μία κουταλιά του τσαγιού μέλι
 • Μία κουταλιά της σούπας χοντρό ριζάλευρο
 • Δύο φρέσκα αυγά (κότας) μαζί με τα τσόφλια

Αναμιγνύονται όλα μαζί και ψήνονται στο φούρνο μέχρι να δεθούν μεταξύ τους. Αλέθονται χοντροκομμένα και φυλάσσονται στην κατάψηξη. Δίνουμε καθημερινά μία ποσότητα ανάλογη με τον αριθμό των πουλιών. Οι ποσότητες που δεν καταναλώνονται απομακρύνονται το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σε περίπτωση που η παραπάνω συνταγή χρησιμοποιείται χωρίς να παρέχονται πρασινάδες (green foods), στο καθημερινό μίγμα προστίθεται, για κάθε φλιτζάνι τσαγιού μαλακής τροφής, μισό κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml), πολυβιταμίνη σε σκόνη και άλλο μισό κουταλάκι μεταλλικά άλατα. Οι ποσότητες των βιταμινών ελαττώνονται ανάλογα με τη συχνότητα που προσφέρονται φρέσκιες νωπές τροφές και τη διάρκεια έκθεσης των πουλιών στον ήλιο. Ανακατεύονται όλα μαζί και προστίθεται μικρή ποσότητα εκχύλισμα σκόρδου (υγρή μορφή) ή ελαιόλαδου.

Μίγμα σπόρων βοτάνων

Σε μέρη

 • 3 μέρη σίκαλης
 • 2 μέρη σπόροι φαλαρίδας
 • 2 μέρη σπόροι μαύρου μαρουλιού
 • 2 μέρη σπόροι άσπρου μαρουλιού
 • 1 μέρος σπόροι παπαρούνας
 • 1 μέρος σπόροι νίζελ (nigrer)
 • 1 μέρος σπόροι ρούπσεν (rapeseed)
 • 1 μέρος σπόροι κάνναβης (καναβούρι)
Φαλαρίδα Μαρουλόοσπορος
Χοντραλεσμένη βρώμη νίζελ
Ρούψεν παπαρούνα Μαρουλόοσπορος μαύρος κανναβούρι

Άλλοι συγγραφείς αναφέρονται στην διατροφή με περισσότερη λεπτομέρεια ανάλογα με την περίοδο των αλλαγών στη ζωή των πουλιών:

Α.       Περίοδος Αλλαγής φτερώματος

Η αλλαγή φτερώματος ξεκινάει συνήθως γύρω στο Μάιο με Ιούνιο και πολλές φορές φτάνει μέχρι και τέλη Αυγούστου (στο Βόρειο ημισφαίριο). Αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος στον ετήσιο κύκλο των Gouldian. Η διατροφή την περίοδο αυτή πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, για να αποφευχθεί ο θάνατος μεγάλου αριθμού νεοσσών. Κατά την διάρκεια αυτή και τα νεαρά και τα ενήλικα άτομα, αλλάζουν ολοκληρωτικά όλο τα φτερά τους. Το νέο υλικό για τη δημιουργία του φτερώματος απαιτεί επιπλέον πρωτείνες και ενέργεια. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί το μίγμα σπόρων να είναι η μοναδική διατροφή τους αλλά θα πρέπει να παρέχονται πρωτείνες και υδατάνθρακες σε εύκολα αφομοιώσιμη μορφή από τον οργανισμό τους. Όσον αφορά το μίγμα σπόρων, παρουσιάζει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι τα πουλιά που αλλάζουν φτέρωμα έχουν την τάση να επιλέγουν καναρινόσπορο – ασπούρι (canary seed) και μετά συμπληρώνουν με βόρι (millet). Συνιστάται λοιπόν η προσθήκη επιπλέον ποσότητας καναρινόσπορου στο μίγμα κατά τη διάρκεια της αλλαγής φτερώματος.

Β.       Μη αναπαραγωγική Περίοδος

Κατά τις περιόδους, που τα πουλιά βρίσκονται εκτός αναπαραγωγής και όταν δεν αλλάζουν φτέρωμα παρέχεται μίγμα σπόρων που αποτελείται από καναρινόσπορο και τρία είδη βόρι (French white, Japanese, Hungarian (panicum) millets). Επίσης σουπιοκόκαλο και άμμο. Το μίγμα σπόρων πρέπει να είναι όλο το χρόνο διαθέσιμο. Οι τέσσερις σπόροι που το αποτελούν είναι πολύ πλούσιοι σε υδρογονάνθρακες. Βιταμίνες προστίθενται στο νερό 2-3 φορές την εβδομάδα. Πρασινάδα μπορεί να παρασχεθεί κάθε δεύτερη μέρα.

Γ.       Προ – αναπαραγωγική περίοδος

Η προ – αναπαραγωγική δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον έξι βδομάδες (ενάμιση μήνα), πριν από την επιλογή ζευγαριών για αναπαραγωγή. Τα πουλιά πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και χωρίς συσσωρευμένο λίπος στο σώμα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη διατροφή και παρέχοντάς τα χώρο για άσκηση. Στα πουλιά που προορίζονται για αναπαραγωγή, παρέχονται νωποί ημιώριμοι σπόροι και τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, λυσίνη και μεθειονίνη, όπως φύτρες και βρεμένοι σπόροι. Την περίοδο αυτή, μεγάλο μέρος της διατροφής των πουλιών στη φύση, καταλαμβάνουν οι νωποί σπόροι των αγρωστωδών (grass seeds) φυτών. Τις βδομάδες πριν από το ξεκίνημα της αναπαραγωγικής περιόδου, η βασική δίαιτα συμπληρώνεται με νίζελ, ρούπσεν, και μαρουλόσπορο, καθώς και μικρές ποσότητες σπόρων άγριας φαλαρίδας. Την περίοδο αυτή τα Gouldian απαιτούν μεγάλες ποσότητες ημιώριμων σπόρων (φρέσκων φυτών με σπόρους – seeding grasses) καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των φυτών umbrella grass, winter grass, green and purple swamp grass, chickweed, wild oats and dock.

Καναρινόσπορος (ημιώριμος) Καναρινόσπορος (ώριμος)
Νίζελ (Niger plant) Ρούπσεν (Rape plant)
Φαλαρίδα (phalaris grass) Φαλαρίδα (phalaris grass) Τύποι millet (βόρι)
Άσπρο μαρούλι κατσαρό Μαύρο μαρούλι Παπαρούνα

(λουλούδι)

Παπαρούνα

(καρπός)

Η παροχή επίσης φρέσκων σταχυών (French white millet) είναι πολύ σημαντική, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες γαλακτώδους ουσίας που απορροφάται άμεσα από το πεπτικό σύστημα των νεοσσών.

Δ.       Περίοδος Αναπαραγωγής

Το ζευγάρωμα αρχίζει γύρω στο Νοέμβριο με Δεκέμβριο, στο βόρειο ημισφαίριο και εξαρτάται από την φυσική κατάσταση και υγεία των πουλιών, το κλίμα της περιοχής που ζουν και τις ώρες ημέρας ή νύχτας (ή της προσθήκης τεχνητού φωτισμού). Την περίοδο αναπαραγωγής το διαιτολόγιό τους θα πρέπει να περιέχει αυξημένες ποσότητες υδρογονανθράκων για να καλυφτούν οι απαιτήσεις τους στις αυξημένες δραστηριότητες των ενηλίκων καθώς ανατρέφουν τους νεοσσούς. Η διατροφή θα πρέπει επίσης να είναι πλούσια σε πρωτείνες προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής αυγών, στις θηλυκές και στην ανάπτυξη των νεοσσών.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου έχει παρατηρηθεί ότι τα Gouldianτρώνε περισσότερο white millet κατά προτίμηση σε σχέση με άλλους σπόρους (μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να προστεθούν στο διαιτολόγιό τους όπως απαιτείται). Παρέχουμε καθημερινά πρασινάδα όπως για παράδειγμα αντίδια, σπανάκι, μαρούλι κ.λπ., καθώς και ώριμα φρέσκα στάχυα[1] πάνικου (spray millet) ή άλλων σποριασμένων φυτών εποχής. Για να εξασφαλίσουμε συνεχή τροφοδοσία παρόμοιας τροφής σπόρων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, που συμπίπτει με τη χειμερινή περίοδο στο Βόρειο ημισφαίριο, θα πρέπει να έχουμε προγραμματίσει και αποθηκεύσει ενωρίτερα. Αυτό μπορεί να γίνει μαζεύοντας στάχυα την περίοδο, πριν ακριβώς ωριμάσουν οι σπόροι και να τα αποθηκεύσουμε, σε δεματάκια, στον καταψύκτη (σε πλαστικές σακκούλες). Τα κατεψυγμένα στάχυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά τους μήνες του χειμώνα.

Άσπρο βόρι (White millet) Κίτρινο βόρι (Yellow millet) Κόκκινο βόρι (Red Pannicum Seed)

Η πλούσια σε πρωτεΐνες και υδρογονάνθρακες τροφή πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μαλακή τροφή, μουσκεμένους σπόρους και φύτρες.

Μαλακή τροφή, μουσκεμένοι σπόροι και φύτρες

Ο αντικειμενικός στόχος κάθε συνταγής μαλακής τροφής[2] (αυγοτροφής),μουσκεμένων σπόρων ή φύτρων πρέπει να είναι το να παρασχεθεί στα ζευγάρια μια επιπλέον διατροφική πηγή, πλούσια σε πρωτεΐνες και ενέργεια. Καθώς τα πουλιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και ενέργεια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, χρειάζονται επίσης επιπλέον βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλατα. Οι μαλακές τροφές, οι μουσκεμένοι σπόροι και οι φύτρες παρέχουν ένα εξαιρετικό υλικό, στο οποίο οι βιταμίνες τα ιχνοστοιχεία και τα μεταλλικά άλατα μπορούν να προστεθούν. Χωρίς τα συμπληρώματα αυτά, τα ζευγάρια κουράζονται εύκολα και δεν ταίζουν τους νεοσσούς τους ικανοποιητικά.

Οι εκτροφείς έχουν αναπτύξει πολλές συνταγές για μίγματα με μουσκεμένους σπόρους, φύτρες και μαλακές τροφές. Αυτές οι συνταγές είναι πολλές φορές πολύπλοκες και θέλουν πολύ χρόνο και προσοχή για να παρασκευαστούν. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής, που έχουν αναπτυχθεί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να ικανοποιήσουν τις επιπλέον απαιτήσεις των πουλιών. Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να προστεθούν στα μίγματα με μαλακές τροφές ή φύτρες ή μουσκεμένους σπόρους εξασφαλίζοντας την αναπαραγωγική επιτυχία.

 1. “Μαλακή τροφή” (“βιταμίνες”)

Στη φύση έντομα και πλούσιοι σε πρωτείνες σπόροι τροφοδοτούν τα πουλιά με τις απαραίτητες για την αναπαραγωγή τους βιταμίνες. Παλαιότερα διάφορες αυγοτροφές, γνωστές σήμερα ως “μαλακές τροφές” (ή στην Ελλάδα ως “βιταμίνες”) είχαν χρησιμοποιηθεί για να προσφέρουν στα πουλιά τις επιπλέον απαιτούμενες πρωτείνες. Με τη σημερινή γνώση πάνω στη διατροφή των πουλιών είναι δυνατό να κάνουμε πιο απλές και αποτελεσματικές συνταγές.  “Πράσινοι” ημι-ώριμοι σπόροι, μουσκεμένοι σπόροι, ή συγκεκριμένα είδη (ξηρών) σπόρων, χρησιμοποιούνται ως συστατικά για τις συνταγές μαλακής τροφής. Συμπληρωματικά προϊόντα μπορούν έπειτα να προστεθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκτροφέα. Από διατροφική άποψη οι συνταγές για “μαλακές τροφές” πρέπει να περιέχουν πρωτείνες και υδατάνθρακες για τους γονείς που ταίζουν.

Τα αρχέγονα γκούλτιανς μπορούν να αναπαραχθούν και χωρίς την προσθήκη επιπλέον πρωτεϊνών στη διατροφή. Ωστόσο, στις παραλλαγές (mutations) των γκούλτιανς πρέπει να χορηγούνται πρόσθετες πρωτείνες για μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία. Η προσθήκη βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων στη μαλακή τροφή συμπληρώνει τις διατροφικές ανάγκες όλων των πουλιών στην περίοδο αναπαραγωγής.

Οι μαλακές τροφές παρέχουν επίσης σε άρρωστα πουλιά πολύτιμη και υψηλής διατροφικής αξίας ενέργεια, που βοηθά στο να επιταχυνθεί η ανάρρωση.

Μίγμα μαλακής τροφής:

 • 12 σκληρά αυγά (βράσιμο τουλάχιστον 25 λεπτά)
 • 250 γραμμάρια ριζάλευρο
 • 100 γραμμάρια πέλετς
 • 50 γραμμάρια σπόροι (ίσες ποσότητες niger, lettuce, French white millet, canary seed καιred millet)
 • 30 γραμμάρια προβιοτικό σε σκόνη

Τα αυγά λειώνουν και ανακατεύονται με τους αλεσμένους σπόρους το ριζάλευρο και τα πέλετς. Κατόπιν προστίθενται οι σπόροι και το προβιοτικό στο μίγμα. Το μίγμα μοιράζεται και τοποθετείται στην κατάψυξη σε ημερήσιες μερίδες. Το πρωί, που πρέπει να ταίσουμε τα πουλιά, η ημερήσια ποσότητα ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα. Οι ποσότητες που δεν καταναλώνονται απομακρύνονται την ίδια μέρα.

1α.      Η μαλακή τροφή που προσφέρω προσωπικά στα πουλιά μου:

Στην καθημερινή ποσότητα φυτρωμένων σπόρων που προσφέρω κατά την περίοδο ζευγαρώματος, προσθέτω στην αρχή μισό και όσο τα νεογνά αυξάνουν, σε αριθμό και μέγεθος, ένα ή δύο αυγά τριμμένα στον τρίφτη. Στο μίγμα προστίθενται δύο (για ένα αυγό) ή τέσσερις (για δύο αυγά) κουταλιές (σούπας) παξιμάδι σίκαλης ή κριθαριού ή Rusk ή ξηρή αυγοτροφή (εμπορείου). Στην ξηρή αυγοτροφή προσθέτω συνήθως σπιρουλίνα (ένα κουταλάκι (γλυκού) σε ένα κιλό αυγοτροφής (Προσοχή διότι η σπιρουλίνα χαλάει εύκολα αν η τροφή μείνει πολλές ώρες στο κλουβί). Μπορούμε επίσης να ξύσουμε στον τρίφτη λίγο καρότο. Κάποιες χρονιές στο μίγμα προσθέτω χυμό (από μισό φρέσκο) πορτοκάλι και άλλες χρονιές ένα κουτάλι (σούπας) ελαιόλαδο (όταν τα πουλιά είναι πολύ αδύνατα). Για να ανακατευτεί καλά το μίγμα και να μην κολλάει, τρίβουμε πρώτα το αυγό, μετά βάζουμε την ξηρή αυγοτροφή ή παξιμάδι και τα ανακατεύουμε καλά. Μετά βάζουμε όλα τα άλλα υλικά που θέλουμε εκτός από τους φυτρωμένους σπόρους και ανακατεύουμε πάλι καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι χαλαρό και αφράτο και να έχει απορροφήσει όλα τα ζουμιά του. Αν το μίγμα λασπώνει προσθέτουμε λίγο στεγνό υλικό (αυγοτροφή ή παξιμάδι). Τέλος ρίχνουμε και τους μουσκεμένους σπόρους και ανακατεύουμε. Το μίγμα πρέπει, όπως είπαμε να μην είναι υγρό (σαν λάσπη) αλλά να παραμείνει αφράτο και χαλαρό, αλλιώς τα πουλιά δεν το δοκιμάζουν.

 1. Μουσκεμένοι σπόροι

Διαδικασία

 1. Μουλιάζουν οι σπόροι, σε ένα γυάλινο βάζο, με χλιαρό νερό από βραδύς, στο οποίο προστίθεται και μικρή ποσότητα χλωρίνης (bleach) ή απολυμαντικού σε αναλογία 1:100
 2. Το πρωί ξεπλένονται καλά οι σπόροι σε ένα σουρωτήρι ή κάτι παρόμοιο, αρκετές φορές, μέχρι που το νερό να τρέχει από κάτω διαυγές.
 3. Επανατοποθετούνται πίσω στο γυάλινο βάζο όπου προστίθεται χλιαρό νερό και μικρή ποσότητα χλωρίνης στην ίδια αναλογία (1:100) για 10-12 λεπτά της ώρας.
 4. Ξεπλένονται καλά αρκετές φορές και αφήνονται λίγη ώρα να στεγνώσουν, τοποθετώντας το σουρωτήρι πάνω σε χαρτί κουζίνας (όπως γίνεται για την απομάκρυνση του λαδιού από τις τηγανητές πατάτες), πριν προσφερθούν στα πουλιά.

Η ποσότητα σπόρων που δεν καταναλώνεται απομακρύνεται την ίδια μέρα.

 1. Φυτρωμένοι σπόροι (Φύτρες)

Προσφέρουμε στα πουλιά κατεψυγμένους ή φρέσκους ημιώριμους σπόρους εάν υπάρχουν διαθέσιμοι. Ωστόσο οι φύτρες σπόρων (φυτρωμένοι σπόροι) είναι καλή εναλλακτική λύση. Οι διαδικασία φύτρωσης (στα πρώτα τους στάδια) αλλάζει τους σπόρους και βελτιώνει τη διατροφική τους αξία διευκολύνοντας τα πουλιά και ειδικά τους νεοσσούς να τους χωνέψουν. Η διαδικασία φύτρωσης πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν θανατηφόρα βακτήρια και μύκητες στους σπόρους. Μόνο φρεσκοφυτρωμένοι σπόροι πρέπει να προσφέρονται.

Συνιστάται η παρακάτω μέθοδος:

Μουλιάζουμε καλά τους σπόρους για διάστημα τριών ημερών ως εξής:

 1. Ρίχνουμε, σε γυάλινο βάζο με τους σπόρους, χλιαρό νερό μέχρι να καλυφθούν καλά προσθέτοντας και μία μικρή ποσότητα κοινής χλωρίνης (bleach) ή απολυμαντικού (υπάρχουν τέτοια προϊόντα στα pet shop), για να τους απολυμάνουμε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες (και όχι πάνω από 12 ώρες).
 2. Σουρώνουμε καλά τους σπόρους σε ένα μεγάλο σουρωτήρι ή κάτι παρόμοιο. Τους τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό σημείο του δωματίου για δώδεκα περίπου ώρες.
 3. Ξεπλένουμε καλά τους σπόρους με χλιαρό νερό (σε ένα σουρωτήρι).
 4. Μεταφέρουμε τους σπόρους πίσω στο γυάλινο βάζο (με ένα κουτάλι της σούπας) και προσθέτουμε χλιαρό νερό και μικρή ποσότητα χλωρίνης. Ανακατεύουμε καλά και μετά σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι. Επανατοποθετούμε τους στραγγισμένους σπόρους πίσω στο γυάλινο δοχείο. Δεν χρειάζεται να ξεπλένουμε τη χλωρίνη η οποία εξατμίζεται (αφήνοντας το καπάκι πάνω στο βάζο ξεβιδωμένο). Περιμένουμε δώδεκα ώρες.
 5. Επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία και αφήνουμε τους σπόρους για άλλες δώδεκα ώρες.
 6. Ξεπλένουμε τους σπόρους σε χλιαρό νερό προσθέτοντας χλωρίνη. Επανατοποθετούμε τους σπόρους στο σουρωτήρι και τους καλύπτουμε με βρεγμένο ύφασμα και τους αφήνουμε να στεγνώσουν για οκτώ ώρες. Προσωπικά μετά το σούρωμα τους επανατοποθετώ στο γυάλινο βάζο για να αποφύγω την προσρόφηση τυχόν υπάρχουσας σκουριάς από το σουρωτήρι, αφήνοντας και πάλι το καπάκι ξεβίδωτο (οκτώ ώρες)

Οι σπόροι τώρα είναι έτοιμοι για χρήση.

Σημείωση: δεν υπάρχει λόγος να ξεπλύνουμε τη χλωρίνη μετά το τελευταίο σούρωμα καθώς η χλωρίνη απλά εξατμίζεται αφήνοντας σαν υπόλειμμα κοινό αλάτι.

3α.    Διαδικασία φύτρωσης σπόρων, που προσωπικά ακολουθώ τα τελευταία 10 χρόνια:

 • Οι σπόροι φύτρωσης[1] πλένονται και κατόπιν μουλιάζουν όλη νύχτα[2] σε διάλυμα που περιέχει απολυμαντικό και νερό σε αναλογία 1:100.
 • Το πρωί ξεπλένονται καλά με τρεχούμενο νερό, κάτω από τη βρύση, μέσα σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διαυγές. Μεταφέρονται, με ένα κουτάλι της σούπας, σε ένα γυάλινο βάζο (χωρίς νερό) και τοποθετούνται σε ένα ζεστό σημείο του δωματίου (όχι κοντά σε θερμαντικό σώμα). Η διαδικασία αυτή του πλυσίματος είναι καλύτερα να γίνεται δύο φορές την ημέρα. Ξεπλένονται δηλαδή οι σπόροι καλά αφού πρώτα παραμείνουν για 12 τουλάχιστον λεπτά σε αραιό διάλυμα χλωρίου ή απολυμαντικού και νερού σε αναλογία 1:100. Διακόπτεται τη διαδικασία αν οι σπόροι πάρουν δυσάρεστη οσμή.
 • Η ίδια διαδικασία, όπως παραπάνω, ακολουθείται και τη δεύτερη μέρα.
 • Την τρίτη μέρα οι σπόροι είναι έτοιμοι και έχουν εμφανιστεί οι φύτρες[3]. Βουτάμε τους σπόρους για άλλα 12 λεπτά σε ασθενές διάλυμα χλωρίνης. Ξεπλένουμε επιμελώς, κάτω από τη βρύση, πριν ταΐσουμε τα πουλιά (μπορούν να καταναλωθούν και για την επόμενη μέρα αν κρατηθούν στο ψυγείο). Είναι περισσότερο ωφέλιμο να ταΐσουμε τους σπόρους στα αρχικά στάδια φύτρωσης και όχι όταν οι φύτρες μεγαλώσουν και γίνουν πράσινες.

Η ποσότητα σπόρων που δεν καταναλώνεται απομακρύνεται την ίδια μέρα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Marshall, R., Lewis, M., Tristram, R., Martin, T., 2005. A Guide to Gouldian Finches and their mutations. ABK Publications. New South Wales, Australia.
 • Sammut, J. and Marshall, R., 1991. Aguide to Gouldian Finches, Their management, Care and Breeding. Australian Birdkeeper, ABK Publications. New South Wales, Australia.
 • Stewart E., and Fidler M., 2005. The Gouldian Finch. INDRUSS Productions. Queensland, Australia.
 • Vriends, M., 1991. Gouldian Finches. Barron’s Educational Series, Inc. Hauppauge. N.Y., U.S.A.

[1] Στο εμπόριο κυκλοφορούν σπόροι που προορίζονται ειδικά για φύτρωμα και για χρήση κυρίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Πολλές φορές οι σπόροι αυτοί αποκαλούνται, κακώς, από τους εμπόρους ή ιδιοκτήτες τωνpet shops ως “σπόροι αναπαραγωγής”. Οι σπόροι αυτοί είναι συνήθως αρκετά φρέσκοι με καλή φυτρωτικότητα (>90%)

[2] Κάποιοι εκτροφείς προτείνουν από μιάμιση έως δύο ώρες μούλιασμα και θεωρούν ότι περισσότερες ώρες επιβραδύνουν τη διαδικασία φύτρωσης.

[3] Αν οι σπόροι δεν έχουν φυτρώσει χρησιμοποιούμε νέα ποσότητα φρέσκων σπόρων. Οι υπάρχοντες είναι ακατάλληλοι και ίσως επικίνδυνοι, καθώς, συνήθως λόγω παλαιότητας ή κακής αποθήκευσης, έχουν χάσει τη φυτρωτική τους ικανότητα. Φρέσκοι, υγιείς σπόροι έχουν φυτρωτικότητα πάνω από 90% και δίνουν γλυκιά και ευχάριστη μυρωδιά μετά από 72 ώρες. Ακατάλληλοι σπόροι εκπέμπουν άσχημη μυρωδιά και αναπτύσσουν μούχλα μετά από 72-96 ώρες.

[1] seeding grasses = πράσινο χόρτο με ώριμους σπόρους

[2] Στην Ελλάδα όλες οι μαλακές τροφές (κακώς) ονομάζονται βιταμίνες