Senegal fire finch (Lagonosticta senegala)


Senegal fire finch(Lagonosticta senegala)
Καταγωγή:  Κονγκό(Ζαϊρ), Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, Ζάμπια, Μαλάουϊ
Μήκος: 10 cm.
Φύλο: Πρόκειται για ένα πουλί που είναι σεξουαλικά δίμορφο, τα αρσενικά έχουν ένα φανταχτερό κόκκινο χρώμα με έντονους κίτρινους δαχτύλιους γύρω από τα μάτια και μικρά καθαρά στίγματα στις άκρες του στήθους. Τα θηλυκά έχουν πιο αποχρωματισμένο κόκκινο που καφετίζει γύρω από την ουρά, γενικά εχουν πιο ωχρό χρώμα με περισσότερα όμως λευκά στίγματα στο στήθος.

bird 1
Αρσενικός

Θηλυκιά

Αναπαραγωγή Senegal Fire finches
Ξεκίνησα με ένα ζευγάρι Senegal fire finches τα οποία προμηθεύτηκα ως άγρια πτηνά. Δεν είχα παλιότερη εμπειρία με τα αφρικανικά finches και χωρίς να έχω μελετήσει τις ανάγκες του είδους έβαλα το ζευγάρι σε κλούβα 80x60x60. Το ζευγάρι μετά από έναν μήνα περίπου ξεκίνησε την κατασκευή φωλιάς σε κλειστό κουτί με στρογγυλή τρύπα για είσοδο κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι πως η φωλιά δεν είχε σχεδόν καθόλου κάλυψη και δεν έδινα στο ζευγάρι καθόλου ζωντανή τροφή. Η θηλυκιά έκανε 4 αυγά ώσπου έπαθε δυστοκία (Egg Binding) , αυτό συνέβη αρχικά επειδή τα είχα έξω με νυχτερινές θερμοκρασίες 14 με 16 βαθμούς και επίσης ήταν νεαρά σε ηλικία (όπως υπέθεσα) , κάτι που συμβαίνει συχνά με άγρια πουλιά εισαγωγής στα οποία δεν γνωρίζεις την ηλικία τους. Τελικά η θηλυκιά έζησε αλλά σταμάτησα την αναπαραγωγή και τα πουλιά τα τοποθέτησα σε κλούβα με άλλα είδη μέχρι να περάσει ο καιρός και να είναι έτοιμα.
Τα Fire finches ωριμάζουν αρκετά γρήγορα και μέσα σε 3 μήνες από την εκκόλαψη τους είναι σεξουαλικά ώριμα , όμως κάθε εκτροφέας πρέπει να μην αφήνει τα πουλιά να αναπαράγονται πριν γίνουν τουλάχιστον 1ος έτους για να αποφύγει προβλήματα όπως τη δυστοκία (Egg Binding).
Τον Νοέμβριο έβαλα το ζευγάρι σε μεγάλο εσωτερικό aviary 2mx2,5mx2m μαζί με άλλα αφρικάνικα είδη και αρκετή κάλυψη από δέντρα και φυτά καθώς και αρκετές έτοιμες φωλιές κουτάκια. Έδινα ικανοποιητικές ποσότητες ζωντανής τροφής η θερμοκρασία ήταν πάντοτε πάνω από 22 βαθμούς, με το φως να ανάβει στις 7π.μ. και να σβήνει στις 10π.μ.

Ο αρσενικός ξεκίνησε να κελαηδάει και να επιδεικνύεται στην θηλυκιά , κρατώντας ένα πούπουλο στο ράμφος την «κυνηγούσε» κελαηδώντας μελωδικά. Το κελάηδισμα των Senegal fire finches είναι αρκετά μελωδικό αλλά σύντομο και ακούγεται μόνο κατά την εποχή του ζευγαρώματος. Η φωλιά χτίστηκε σε κλειστό κουτί και χρησιμοποίησαν ως υλικό ξεραμένα αγριόχορτα και πολλά πούπουλα κυρίως για το τελείωμα. Η θηλυκιά γέννησε 3 αυγά αυτή την φορά τα οποία κλώσησε για 11 μέρες μέχρι την εκκόλαψη του 1ου , και με διαφορά μιας ημέρας ακολούθησε το δεύτερο και το τρίτο αντίστοιχα. Στην φωτογραφία διακρίνει κανείς την πυκνή φωλιά και μέσα τα χνουδωτά μικρά σε ηλικία 2 ημερών από την εκκόλαψη όλων.

Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητη η διατροφή με μεγάλη ποσότητα πρωτείνης(με μορφή ζωντανής τροφής), η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί τα fire finch στο να εγκαταλείπουν τα μικρά στην φωλιά να πεθάνουν. Η περίοδος που η λήψη ζωντανής τροφής θεωρείται απαραίτητη είναι η ηλικία των 2 πρώτων εβδομάδων. Τους παρείχα μεγάλη ποικιλία εντόμων κυρίως mealworms και buffalo worms μόνο ζωντανά, καθώς επίσης wax worms και γρύλλους για τους οποίους τα fire τρελαίνονται.


Mealworms

Buffalo worms

Crickets

Waxworks

Σε ηλικία 6 ημερών δαχτυλίδωσα τα τα 3 μικρά με κλειστά δαχτυλίδια διαμέτρου 2mm.Επειδή οι γονείς προέρχονταν από την φύση ήταν πολύ πιθανό να πετάξουν τα μικρά μαζί με τα δαχτυλίδια έξω από την φωλιά , γι αυτό κάλυψα με χαρτοταινία κάθε δαχτυλίδι και μετά τα έβαψα με μαύρο μαρκαδόρο. Για το υπόλοιπο της μέρας παρακολουθούσα τακτικά την φωλιά από απόσταση ευτυχώς χωρίς να διαπιστώσω κάποιο πρόβλημα.


Τα τρία μικρά ηλικίας 6 και 5 ημερών , είναι φανερή η διαφορά του πρώτου που εκκολάφτηκε με τα δύο μικρότερα.
Τα μικρά με την πάροδο 14 με 16 ημερών αποκτούν φτερά και τότε έκαναν και το πρώτο τους πέταγμα. Ο αρσενικός τα καλούσε συνεχώς κοντά του και τα προστάτευε από μεγαλύτερα και πιο επιθετικά πουλιά που υπήρχαν στο aviary. Για περίπου 5 ακόμη μέρες και οι δύο γονείς από κοινού ταίζουν τα μικρά ηλικίας 21 περίπου ημερών. Μετά από αυτό το διάστημα παρατήρησα πως η θηλυκιά ξεκίνησε νέα φωλιά , ο αρσενικός πλέον είχε αναλάβει την ανατροφή των μικρών τα οποία μεγάλωναν μέρα με την μέρα.


Η Θηλυκιά κάθεται στην νέα φωλιά
Σε ηλικία 30 περίπου ημερών τα μικρά αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητα, εξακολουθούν όμως να παρακαλούν τον αρσενικό για να τα ταίσει. Σε αυτό το στάδιο παρατήρησα κάτι πολύ ασυνήθιστο. Στο aviary υπάρχει και ένας αρσενικός black faced fire finch Lagonosticta larvata ο οποίος είναι πολύ φιλικός και κοινωνικός με όλα τα πουλιά. Μια μέρα λοιπόν παρατήρησα πως τα μικρά παρακαλούσαν για τροφή (μεγάλα πια 35 ημερών) και αυτός τα τάιζε, μάλιστα κάποιες μέρες αργότερα τα μικρά παρακαλούσαν μόνο από αυτόν για τροφή και ήταν και τα τέσσερα συνεχώς μαζί. Με λίγα λόγια ένα black faced fire συνέχισε να φροντίζει τα μικρά Senegal fire .


Black faced fire finch


15η και 17η μέρα


23η μέρα

Βεντούρης Χρήστος G36 μέλος ΠΣΕΠΠ