Κατασκευή αυτόματης ποτίστρας


Κατασκευή αυτόματης ποτίστρας για καλοκαιρινές κλούβες πτήσεως.

potistra1

Το πότισμα δημιουργεί άγχος σε όλους τους εκτροφείς ειδικά στις καλοκαιρινές διακοπές και ακόμα περισσότερο όταν έχει καύσωνα .

Η κατασκευή αυτόματης ποτίστρας μας λύνει τα χέρια και μας δίνει απαντήσεις στις ανχοτικές σκέψεις μας όπως : Τώρα που θα λείπω ποιός θα αλλάζει τα νερά στα κλουβιά μου ? Έχει καύσωνα έχει αρκετό νερό για να κάνουν μπάνιο τα πουλιά μου ? Πως μπορώ να αλλάζω πιο συχνά φρέσκο νερό στα πουλιά μου τώρα που λείπω ? Τώρα που τα πουλιά μου έχουν πτερόροια και χρειάζονται καθημερινό μπάνιο ποιός θα τους βάζει νερό στις μπανιέρες ?

Φυσικά υπάρχουν πολλές λύσεις για όλα τα ερωτήματα σας , μια λύση σας την παραθέτω εγώ με την κατασκευή αυτοσχέδιας αυτόματης ποτίστρας .

Πρώτα από όλα πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο στην κλούβα μας όπου θα τοποθετήσουμε τις ποτίστρες , σε τέτοιο σημείο που να μας καλύψει δύο βασικά σημεία 1ον τον έλεγχο να είναι γεμάτη η ποτίστρα (δηλαδή από το σημείο που καθόμαστε έξω από την κλούβα και παρατηρούμε τα πουλιά μας , να μπορούμε εύκολα να δούμε αν είναι γεμάτες οι ποτίστρες μας ) και 2ον η αποχέτευση (δηλαδή τα παλιά νερά που αδειάζουν που πηγαίνουν , μακριά από το δάπεδο της κλούβας μας , ώστε να είναι πάντα στεγνό και έτσι να αποφεύγουμε τις δυσοσμίες και τις τυχόν αλλοιώσεις των βρεγμένων τροφών και περιττωμάτων στο δάπεδο της κλούβας μας .

Τί χρειαζόμαστε για να αγοράσουμε :

1ον τις ποτίστρες που θα χρησιμοποιήσουμε

2ον σωλήνα από PVC που θα χρησιμοποιήσουμε για την αποχέτευση

3ον λάστιχο παροχής νερού από την βρύση μας μέχρι την κλούβα μας

4ον λεπτοί σωλήνες για την παροχή του νερού από το λάστιχο της βρύσης μας στις ποτίστρες μας

5ον γωνιές και σταυρούς για την διευκόλυνση των διακλαδώσεων των σωλήνων προς τις ποτίστρες προς αποφυγή πολλών σωληνώσεων

potistra2

6ον αγορά ωρολογιακού μηχανισμού αυτόματου ποτίσματος

Όλα αυτά τα προμηθευόμαστε από τα κοντινά μας καταστήματα που πωλούν υδραυλικά και εξαρτήματα κήπων .

Αρχίζουμε λοιπόν την κατασκευή μας , τις ποτίστρες που έχω επιλέξει είναι από σιφώνια (μάρκας Nicole σχ 1,2,3) που χρησιμοποιούν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών , με την ιδιαιτερότητα το κύπελλο να έχει υπερχείλιση , δηλαδή να γεμίζει και το περισσευούμενο νερό να οδηγείτε προς ένα σημείο, την αποχέτευση, με τέτοιο τρόπο ώστε με την πίεση του νερού να παρασύρει τις ακαθαρσίες που υπάρχουν μέσα ,

1

(αφαιρούμε το φίλτρο του σιφωνίου , βλέπουμε καθαρά την υπερχείλιση και τον αγωγό αποχέτευσης)

στο χείλος του κυπέλου κάνουμε μία τρύπα με ένα τρυπάνι (βλέπε σχήμα 4,5 )

2

για να μπορέσουμε να περάσουμε το σωληνάκι της παροχής του νερού και συγχρόνως για να είναι σταθερό από τις πιέσεις του νερού και να σημαδεύει πάντα στον πάτο του κυπέλου , για να το πετύχουμε μπορούμε να βάλουμε μία γωνία στο σημείο αυτό. Βάζουμε τα κύπελλα σε κάποια σειρά έτσι ώστε να έχουν μία λογική απόσταση το ένα από το άλλο (σχήμα 7 ) και τα ενώνουμε έτσι ώστε οι αποχετεύσεις τους να πηγαίνουν στον ίδιο σωλήνα και τα στερεώνουμε κολλώντας τα με κόλα για PVC .

3

Πηγαίνουμε στην πιο κοντινή βρύση μας όπου τοποθετούμε το ωρολογιακό μηχανισμό ποτίσματος (προσοχή το πρόγραμμα του αυτόματου μηχανισμού να έχει διάρκεια 1’ (ενός λεπτού) δεν χρειάζεται περισσότερη διάρκεια και επανάληψη την ημέρα κάθε 3 – 4 ώρες , αν η επανάληψη του μηχανισμού που αγοράσαμε δεν μας ικανοποιεί μπορούμε να βάλουμε δύο μηχανισμούς συγχρόνως (βλέπε σχήμα 8 ) έτσι ώστε να επιτύχουμε 1ον περισσότερες επαναλήψεις και 2ον έτσι αποφεύγουμε τυχόν δυσλειτουργίες του μηχανήματος (πχ άδειασμα της μπαταρίας ) .

4

Στον μηχανισμό ενώνουμε τον σωλήνα παροχής νερού και τον οδηγούμε μέχρι την κλούβα μας , στον σωλήνα μας κάνουμε τρύπες όπου κουμπώνουνε τα σωληνάκια που πηγαίνουν στα κύπελλα (σχήμα 6 ). Όταν τα τοποθετήσετε όλα στη θέση τους ενεργοποιήστε το πότισμα και παρακολουθήστε όλη την διαδικασία και ρυθμίστε ότι δεν λειτουργεί σωστά , τυχών πέταγμα νερού έξω από τα κύπελλα λόγω υπερβολικής πίεσης ή κακής τοποθέτησης των σωληνώσεων στα κύπελλα , τυχών διαρροές στις σωλήνες τις αποχέτευσης . Όταν ολοκληρώσετε τον έλεγχο μπορείτε να βάλλετε στην κλούβα σας τα πουλιά σας και να απολαύσετε τον κόπο σας .  Στην αρχή τα πουλιά σας από συνήθεια θα ψάχνουν τις παραδοσιακές ποτίστρες αλλά στην πορεία θα συνηθίσουν και μόλις θα ακούν την καινούργια έλευση νερού θα τρέχουν ευχαριστημένα για να πιούν φρέσκο νερό και να κάνουν το μπάνιο τους (σημείωση όταν ένα πουλί κάνει καθημερινά μπάνιο δεν αρρωσταίνει) , δεν υπάρχει φόβος βρώμικου νερού γιατί το νερό ανανεώνεται συχνά ακόμη και από τυχών σπόρους που μουσκεύουν ορισμένα πουλιά, γιατί με την υπερχείλιση της ποτίστρας οδηγούν όλες τις βρωμιές στην αποχέτευση .

5 6

(ευτυχισμένα πουλιά κάνουν το μπάνιο τους και πίνουν φρέσκο νερό )

Καλή επιτυχία σε όσους επιλέξουν την κατασκευή αυτής της αυτόματης ποτίστρας .

Πανέρας Γιώργος μέλος ΠΣΕΠΠ G029