Αντώνης Πανταζόπουλος – Παρουσίαση Εκτροφέα


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλλιθέα την εποχή που ακόμα μπορούσαμε να παίζουμε μπάλα στο δρόμο χωρίς να μας ενοχλούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα! Το πατρικό μου, τότε, σπίτι ήταν μια μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, ένα από τα πρώτα σπίτια που είχαν κτιστεί στην Καλλιθέα!

Εκεί, ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο, όταν ο πατέρας μου μου έφερε μερικά περιστέρια για να τα εκτρέφω. Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσες να βρεις εύκολα πολλές πληροφορίες για τις ποικιλίες των περιστεριών μιας και οι εγκυκλοπαίδες της εποχής είχαν μόνο γενικές πληροφορίες. Ξεκίνησα τότε να γράφω ένα εγχειρίδιο για τα περιστέρια με ότι πληροφορία έπεφτε στα χέρια μου. Η προσφιλής μου μέθοδος ήταν να αντιγράφω τις σελίδες από τις εγκυκλοπαίδιες στα σπίτια των συγγενών όταν πηγαίναμε επισκέψεις! Ζωγράφιζα και έγραφα!

Όλα αυτά όμως πέρασαν, το πατρικό έγινε πολυκατοικία, τα περιστέρια τα δώσαμε… Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπου πήρα το δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού. Από τότε ασχολούμε με την Πληροφορική όπου έχω εργασθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις είτε σαν σύμβουλος οργάνωσης επιχειρήσεων είτε σαν στέλεχος. Η τελευταία μου δουλεία ήταν στην Wind Hellas με θέση IT Manager και αντικείμενο τα Logistics.

Πανταζόπουλος Αντώνης - Star FinchΗ τωρινή μου ενασχόλιση με τα πουλιά ξεκίνησε όταν η μικρή μου κόρη ήθελε να πάρουμε σκύλο! Απόφασίσαμε με την σύζυγό μου να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και μια από αυτές ήταν να πάρουμε ένα καναρίνι. Βέβαια επειδή οι κόρες είναι δύο, δύο καναρίνια. Στο μαγαζί διαλέξαμε τα καναρίνια και πριν την τελική συναλλαγή είδα κάτι πολύχρωμα πουλάκια. “Αυτά λέγονται Gouldian που είπαν και είναι από την Αυστραλία”. Δεν υπήρχε αμφιβολία για την τελική επιλογή! Το πρώτο ζευγάρι gouldian ήρθε σπίτι!!!

Από τότε ξεκίνησε ένα ωραίο, γεμάτο συγκινήσεις ταξίδι στο χώρο της εκτροφής των εξωτικών (star finch, red throated parrot finch, blue face parrot finch, owl finch, java finch, bengalese, shaft tails, waxbills) και κυρίως των gouldian με τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την έλλειψη χώρου σε ένα διαμέρισμα!

Πανταζόπουλος Αντώνης 1Από το 2011 και μέσα από τα forum γνωρίστικα με την Πωλίνα (G44) η οποία από τότε με βοηθούσε με τις γνώσεις της να ξεπεράσω τα διάφορα προβλήματα. Εκείνη με έπεισε για τη χρησιμότητα να γραφτώ σε ένα σύλλογο. Γράφτηκα στον σύλλογο ΠΣΕΠΠ με κωδικό δακτυλιδιού G56. Εκεί γνωρίστικα με αξιόλογους ανθρώπους που μαζί με τον πρόεδρο Γιώργο Πανέρα μοίραζαν απλόχερα τη όποια γνώση είχαν!

www.gouldianfinch.grΤο 2012 αποφασίσαμε με την Πωλίνα να δημιουργήσουμε το πρώτο πορταλ για τα εξωτικά πουλιά στην Ελλάδα το www.gouldianfinch.gr. Εκεί, πέρα από το πληροφοριακό υλικό, δημιουργήσαμε δύο εργαλεία γενετικής για τα gouldian τα οποία παρέχονται δωρεάν στους επισκέπτες του πορταλ. Το 2ο εργαλείο, που είναι μοναδικό στο κόσμο, υπολογίζει από τι ζευγάρια μπορεί να βγεί ένα gouldian συγκεκριμένου φύλου και μετάλλαξης. Τα εργαλεία μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Στην πορεία καταλήξαμε με την Πωλίνα στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα πραγματα αν ενώναμε τις εκτροφές μας. Για να μπορούμε να έχουμε μια κοινή εικόνα τι είχε ο καθένας σπίτι του δημιουργήσαμε και ένα πρόγραμμα καταγραφής το οποίο αργότερα μετουσιώθηκε ουσιαστικά σε ένα εργαλείο διαχείρισης εκτροφείου στο οποίο δόθηκε το όνομα BIRDin. Από τότε τελείωσαν οι σημειώσεις σε χαρτάκια και όλες μας οι πληροφορίες καταχωρούνται εκεί. Ξεκινήσαμε ένα πλάνο ενοποίησης των διαδικασιών μας και το σύστημα μας βοήθησε σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα.

Οι στόχοι μας είναι η εκτροφή πουλιών σε όσο το δυνατό συνθήκες που να προσομοιάζουν τις συνθήκες που ζουν τα gouldian στην Αυστραλία. Με διατροφή χωρίς υπερβολές και χωρίς την αλόγιστη χρήση πρόσθετων ουσιών και φαρμάκων. Να παρέχουμε ότι χρειάζεται στα πουλιά για να καλύψουν τις ανάγκες της κάθε περιόδου της ζωής τους.

Η εκτροφή τα τελευταία χρόνια γίνεται σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου (όμοια και η Πωλίνα έχει αντίστοιχο χώρο στο δικό της σπίτι), η θερμοκρασία, προς το παρόν δεν ρυθμίζεται και αυτό μας έχει αναγκάσει να μετακυλίσουμε την Αναπαραγωγική Περίοδο από Οκτώβριο – Μάρτη σε Φεβρουάριο – Ιούνιο. Και στους δύο χώρους ο φωτισμός ελέγχεται από διακόπτες ώστε να προσομοιάζει την Ανατολή / Δύση.

Χρησιμοποιούμε ζευγαρώστρες των 60cm ενώ για τη διαμονή των πουλιών τον υπόλοιπο χρόνο χρησιμοποιούμε κλούβες των 60cm και 90cm.

Για τη διατροφή χρησιμοποιούμε ένα σχετικά καλό πλούσιο μίγμα ενώ στην περίοδο της λιτής διατροφής (austerity period) χρησιμοποιούμε σκέτο panicum ίσως κάποιες φορές εμπλουτισμένο με ασπρούρι (κεχρί). Δίνουμε αυγοτροφή που φτιάχνουμε μόνοι μας σε συνδυασμό με μια αυγοτροφή του εμπορίου. Χρησιμοποιούμαι pellets είτε μονα τους είτε μέσα στη αυγοτροφή.

Για την υγεία των πουλιών φροντίζουμε με δύο τρόπους: α) με τη συστηματική καθαριότητα κλουβιών και σκευών και την καθημερινή αλλαγή του νερού και β) με τη χρήση μικροσκοπείου εξετάζουμε περιοδικά τις κουτσουλιές των πουλιών (και από τους δύο χώρους). Σημαντική καθοδόγηση στη χρήση του μικροσκόπιου και ουσιαστική εκπαίδευση πήραμε (κυρίως η Πωλίνα) από φίλη μας στην Αμερική η οποία ασχολείται συστηματικά με τη χρήση του μικροσκόπιου στο εκτροφείο της. Σημαντική επίσης είναι και η απόφασή μας για τη μη χρήση φαρμάκων σε επίπεδο πρόληψης.

BIRDin - Διαχείριση Ζευγαριών / Δημιουργία ΖευγαριούΓια την αναπαραγωγή των πουλιών, ξεκινάμε πρώτα από όλα από τους στόχους που θέτουμε για την επόμενη Αναπαραγωγική Περίοδο. Μετά επιλέγουμε τα πουλιά που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρχικά οπτικά (πχ να έχουν ολοκληρώσει τη πτερόρροια, να ειναι ζωηρά, μεγαλόσωμα με καλό σχέδιο και χρωματισμό). Την συνέχεια την αναλαμβάνει το σύστημα BIRDin. Εκεί, μιας και υπάρχουν καταχωρημένες όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για κάθε πουλί, το σύστημα φροντίζει να μας ενημερώνει έγκαιρα ώστε η επιλογή των προς αναπαραγωγή πουλιών να είναι ελεύθερη από αιμομιξίες, νεαρά πουλιά ή μεγάλα σε ηλικία, ή πουλιά με κακή συμπεριφορά και χαμηλής γονιμότητας, ελλειπούς ανατροφής των νεοσσών κ.ο.κ

BIRDin - Διαχείριση Ζευγαριών / ΓέννεςΜε το ενσωματωμένο αλγόριθμο γενετικής επιβεβαιώνουμε, πριν φτιάξουμε το κάθε ζευγάρι, αν οι απόγονοι που θα πάρουμε είναι μέσα στους στόχους μας ή όχι. Αν είναι τότε δημιουργούμε το ζευγάρι και το φτιάχνουμε στο σύστημα για την περαιτέρω καταγραφή της απόδοσής του.

Σύντομα θα εμπλουτίσουμε το ενσωματωμένο αλγόριθμο γενετικής με τις νέες μεταλλάξεις όπως ΙΝΟ, Cinnamon, ώστε να μπορούμε με αρίβεια να προγραμματίζουμε το αποτέλεσμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας και σε αυτές τις μεταλλάξεις.

BIRDin - Διαχείριση Ζευγαριών / Δημιουργία ΖευγαριούΤην επώαση των αυγών, την εκκόλαψη των νεοσσών και το μεγάλωμά τους το αφήνουμε στους φυσικούς γονείς. Όπου οι φυσικοί γονείς αποτυγχάνουν τότε χρησιμοποιούνται Κοινωνικοί Σπίνοι. Ο λαός λέει “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” οπότε είναι κρίμα να χάνεται μια προσπάθεια ή να χάνονται οι ζωές των εμβρύων ή ακόμα των νεαρών πουλιών από τέτοιες αστοχίες. Η χρήση των Κοινωνικών Σπίνων δεν είναι αλόγιστη μιας και δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

Με τον χρόνο έρχεται η εμπειρία και ξεκαθαρίζουν οι στόχοι που μπορεί να βάλει κανείς.

Αντώνης Πανταζόπουλος - Baby Yellow Head INOrΤώρα έχουμε κάνει στροφή σε αρχέγονα μεγαλόσωμα πουλιά και σε πουλιά νέων μεταλλάξεων όπως είναι τα INO (BH, RH, YH), Blue INO, Cinnamon. Με την πρώτη μελέτη των αποτελεσμάτων της αναπαραγωγής αυτών θα μας δωθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος τη γενετική τους αλλά και άλλους τομείς που τα αφορούν. Σκοπός μας είναι να σταθεροποιήσουμε τη ποιότητα των πουλιών μας όσον αφορά τα πρότυπα της κάθε μετάλλαξης, το μέγεθος αλλά και άλλα χαρακτηριστικά όπως είναι η υγεία, η αναπαραγωγική ικανότητα, η συμπεριφορά, κ.α

BIRDIn - Διαχείριση Πουλιών / ΑξιολόγησηΓια το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε στο περιβάλλον του BIRDin μια ενότητα όπου αρχικά μπορούμε να βαθμολογούμε τα πουλιά της εκτροφής μας όπως κάνουν οι κριτές στις εκθέσεις. Η σύγκριση με τις βαθμολογίες των κριτών από τις εκθέσεις μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη κρίση μας και θα μας καθοδηγήσει στο να διατηρούμε πουλιά που περνάνε το ελάχιστο όριο βαθμολογίας που έχουμε θέσει.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχω στις εκθέσεις του συλλόγου και στα πανελλήνια. Παρά τα λίγα χρόνια συμμετοχής αρκετά πουλιά μου εχουν πάρει πρώτη θέση. Τα έπαθλα δεν αποτελούν βέβαια αυτοσκοπό. Η όλη διαδικασία είναι όμορφη και έχει την ουσία.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ένα είναι σίγουρο: ότι ο καθένας πορεύεται και στον χώρο της εκτροφής των πουλιών με τους τρόπους που είναι εξοικειωμένος και λειτουργεί πιο αποδοτικά. Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να λειτουργώ σε τομείς όπως είναι και η έκτροφή χωρίς τη χρήση της πληροφορικής. Ισως από τα τόσα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας με οδηγούν στο να λειτουργώ με αυτό τον τρόπο.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας δεν μπορούν να φανούν αμέσως αλλά μαζί με τη Πωλίνα έχουμε βάλει τις βάσεις γιαυτό.

Αντώνης Πανταζόπουλος - Goundian Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Μεγάλο Μέγεθος Αυγών
Αντώνης Πανταζόπουλος - Yellow Headed Μικρά Gouldian Lutino
Αντώνης Πανταζόπουλος - Yellow Headed Μικρά Lutino Gouldian
Αντώνης Πανταζόπουλος - Υβρίδιο Parrot Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Gouldian Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Gouldian Finches
Αντώνης Πανταζόπουλος - Νεαρό Gouldian Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Orange Chicked Waxbill
Αντώνης Πανταζόπουλος - RH PB SFYB Gouldian Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Νεοσσός Parrot Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - RH PB GB Θηλυκά Gouldian Finch Λιάζονται
Αντώνης Πανταζόπουλος - Silver Gouldian Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Owl Finches (Bicheno)
Αντώνης Πανταζόπουλος - Albino Bengalese Finch
Αντώνης Πανταζόπουλος - Shaft Tails