Νίκος Θεοδωρίδης – Παρουσίαση Εκτροφέα


Ο Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΣΕΠΠ. Καθώς ασχολείται επαγγελματικά με την προστασία-διατήρηση και ανάπτυξη των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα έμβια όντα (φυτά-ζώα) και ασφαλώς τα πουλιά, του δόθηκε τιμητικά, από τον τότε νέο ιδρυθέντα Σύλλογο, ο αριθμός 1. Έτσι ο κωδικός του είναι το G1.

 

Ο Νίκος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στο χωριό Αλωνάκια του νομού Κοζάνης και έζησε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σαν παιδί ασχολήθηκε εκτός από τα μαθήματά του και με την γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς έτσι ήταν τα πράγματα την εποχή εκείνη και όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν στο πενιχρό οικογενειακό αγροτικό εισόδημα. Έτσι, γνωρίζει από παιδί ακόμη το χωράφι, τα ζώα, την εκτροφή και την αναπαραγωγή των ειδών.

 

Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο 1Μετά το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο τελείωσε τη Δασολογία (Β.Sc.), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε δεκαπέντε (15) περίπου χρόνια. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο «Σχεδιασμό και Ανάπτυξη Φυσικών Πόρων» (M.Sc.) και Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) της Σχολής  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Δούλεψε στα δάση της Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο, ως Δασολόγος – Δασάρχης, επί είκοσι επτά (27) χρόνια και ως Επιθεωρητής Δασών Ν. Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο,  για δύο (2) χρόνια. Διετέλεσε επί έξι (6) χρόνια Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά. Ταυτόχρονα για αρκετά χρόνια, αναπλήρωνε ή εκτελούσε και καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στην ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία σήμερα είναι επικεφαλής (Συντονιστής, τέως Γενικός Γραμματέας).  Είναι ένας από τους 7 πρώτους, εκλεγμένους από το Α.Σ.Ε.Π., μη κομματικούς Συντονιστές της Χώρας, μετά την κατάργηση των πολιτικών Προϊσταμένων (Γενικών Γραμματέων) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

 

Με τη διατήρηση και την εκτροφή πουλιών ασχολείται από τότε που ήταν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Στο φοιτητικό του διαμέρισμα διατηρούσε «κοινά» καναρίνια στο μπαλκόνι ή στην κουζίνα. Μετά από μία διακοπή, λόγω στρατιωτικής θητείας και λόγω ανεργίας, ξεκίνησε και πάλι την εκτροφή πουλιών στη Ρόδο γύρω στο 1983-85, αρχικά με καναρίνια και αργότερα, όταν κατάφερε να τα βρει, με Gouldians. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τα Gouldians γιατί τον γοητεύουν με τα χρώματα και τη συμπεριφορά τους.

 

Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο 2
Θεωρεί κεφαλαιώδεις παράγοντες σε μια εκτροφή την καθαριότητα και τη διατροφή. Η καθαριότητα εξασφαλίζεται με το συχνό πλύσιμο των κλουβιών και των αξεσουάρ και τη χρήση απολυμαντικών σε μηνιαία βάση.

 

Η βασική διατροφή περιλαμβάνει το τυπικό μίγμα των εξωτικών πτηνών και εκείνο που ιδιαίτερα έχει σημασία εκτός από την σωστή αναλογία των σπόρων του μίγματος είναι η καθαρότητα και η φρεσκάδα. Εκτός από την ημερομηνία λήξης ελέγχεται και η χρονιά παραγωγής του κάθε σπόρου καθώς και η χρονιά συσκευασίας. Απαραίτητα θεωρεί και τα συμπληρώματα διατροφής (βασικά μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, βιταμίνες, προβιωτικά) κυρίως σε συγκεκριμένες περιόδους στρες (πτερόρροια, ανατροφή νεοσσών κ.λπ.). Ο ετήσιος κύκλος διατροφής περιλαμβάνει κανονικά ή περισσότερο πλούσια γεύματα καθώς και μια περίοδο στέρησης (austerity), όμοια με εκείνη που συναντάμε στο φυσικό περιβάλλον του πτηνού.

 

Η εκτροφή γίνεται σε ισόγειο χώρο περίπου 30 τ.μ.Χρησιμοποιούνται περίπου 20-25 κλουβιά (ζευγαρώστρες) 60 εκατοστών σε συστοιχίες και τα ζευγάρια κάνουν περίπου τρεις γέννες κάθε χρόνο. Υπάρχουν επίσης δύο εσωτερικές κλούβες (aviaries) διαστάσεων 1,5Χ4,0=6,0 τ.μ και 2,0Χ2,5=5,0 τ.μ. όπου τοποθετούνται αρσενικά και θηλυκά πουλιά, μένουν εκεί μέχρι το τέλος της σεζόν και αφήνονται να επιλέξουν μόνα τα ταίρια τους. Σε κάθε aviary ο αριθμός των αρσενικών πουλιών είναι πάντοτε λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των θηλυκών. Συνολικά γύρω στα 20-25 πουλιά. Πολλές φορές τα aviaries, όταν δε χρησιμοποιούνται για ζευγάρια, διατίθενται σαν κλούβες πτήσης για τα νεαρά πουλιά.

 

Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο 3Η επιλογή των ζευγαριών γίνεται με το πρόγραμμα BIRDin, όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα χαρακτηριστικά και το γενεαλογικό δέντρο όλων των πουλιών, προκειμένου να επιλεγούν άτομα χωρίς γενετικές συγγένειες και να αποφευχθούν αιμομιξίες και εκφυλισμοί. Ταυτόχρονα επιλέγονται άτομα  που θα δώσουν απογόνους  (με % πιθανότητες) με τα επιθυμητά χρώματα. Για την επιλογή ζευγαριών καθοριστικοί επίσης παράγοντες είναι το μέγεθος, το χρώμα, το σχέδιο και το φτέρωμα των πουλιών. Για ζευγάρωμα επιλέγονται πάντα τα πιο ωραία, μεγαλόσωμα, υγιή και ζωηρά πουλιά, με ωραίο στήσιμο και μεγάλα μάτια! Βασικό κριτήριο αποτελεί μεταξύ των άλλων και το χρώμα καθώς και οι προσδοκίες των χρωμάτων για τους νεοσσούς που αναμένονται από το ζευγάρωμα. Μελλοντικοί γονείς είναι εκείνοι που πληρούν βασικά κριτήρια όπως, γονιμότητα, καλή γονική συμπεριφορά, τάισμα νεοσσών κ.λπ. Όλα τα παραπάνω στοιχεία και λεπτομέρειες καταγράφονται και υπάρχουν προς χρήση όποτε απαιτηθεί στη βάση δεδομένων του BIRDin.
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο 4
Χρησιμοποιούνται κλειστές, πλαστικές φωλιές, διαστάσεων 12Χ13Χ16 εκ., του εμπορείου (για παπαγαλάκια) με στρογγυλή οπή για την είσοδο των πουλιών, οι οποίες τοποθετούνται εξωτερικά, στις ζευγαρώστρες και τα aviaries, ώστε να ελέγχεται εύκολα το εσωτερικό της φωλιάς από το πίσω άνοιγμα.

 

O βασικός φωτισμός το χειμώνα είναι τεχνητός και η διάρκειά του ελέγχεται ηλεκτρονικά με σύστημα ανατολής δύσης ή με χρονοδιακόπτες. Χρησιμοποιούνται λάμπες φθορισμού μήκους 1,20 μέτρων, 45 Watt και λαμπτήρες led. Το φως ανάβει για δώδεκα ώρες, από τις 07:00 έως τις 21:00.Καθώς τα Gouldian προτιμούν μέτριες ή υψηλές θερμοκρασίες, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες χρειάζονται συμπληρωματική θέρμανση στο χώρο τους. Βέβαια στη Ρόδο, οι θερμοκρασίες σπάνια κατεβαίνουν κάτω από τους 12οC το χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση η θερμοκρασία ελέγχεται και πριν κατέβει κάτω από 17Ο C ενεργοποιείται το air conditioner.

 

Η σχετική υγρασία ελέγχεται με αφυγραντήρα ο οποίος δεν την επιτρέπει να ανέλθει πάνω από 75% κατά την περίοδο της εκκόλαψης. Τον υπόλοιπο χρόνο η σχετική υγρασία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

 

Η προμήθεια νέων πουλιών γίνεται κυρίως από την Ιταλία αλλά και από ανταλλαγές με άλλους εκτροφείς του Συλλόγου (ΠΣΕΠΠ). Η εισαγωγή στο κοπάδι νέων πουλιών γίνεται κυρίως για βελτίωση των χαρακτηριστικών και για αποφυγή αιμομιξίας. Κρατείται αυστηρά η καραντίνα των 40 ημερών πριν αυτά ενσωματωθούν στο σμήνος

 

Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για εκτροφή με όσο το δυνατόν υψηλότερες προδιαγραφές, με σκοπό υγιή  και ωραία πουλιά. Δεν αναπαράγονται ύποπτά ή άρρωστα πουλιά και δεν χαρίζονται ή διατίθενται σε καμιά περίπτωση σε άλλους εκτροφείς. Η ποιότητα στην εκτροφή ξεκινάει από την αγορά των πουλιών και τελειώνει με το θάνατό τους. Η φροντίδα σε όλο αυτό το διάστημα πρέπει να είναι συνεχής και να παρέχονται οι ιδανικότερες συνθήκες όπως ήλιος, καθαρός αέρας, ιδανική θερμοκρασία, σταθερή σχετική υγρασία, καθαριότητα, άριστη ποιότητα τροφής- νερού και τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής.

Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφεί
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφεί
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο
Θεοδωρίδης Νίκος - Εκτροφείο