Saffron Finch


Χαρακτηριστικά των Saffron Finches

saffron-finch-images

  1. Το Sicalis flaveola, είναι γνωστό επίσης και ως saffron finch ,είναι μια νοτιοαμερικανική Τανάγρα που κατοικεί στη βόρεια Κολομβία, Περού, Ισημερινό, Βενεζουέλα, βορειοανατολική Βραζιλία και κεντρική Αργεντινή. Στη φύση το συναντάμε, σε ελαφριά δασώδεις περιοχές και στα ανοικτά λιβάδια. Η ενεργητική κυρίαρχη φύση αυτού του πουλιού το καθιστά μια κακιά επιλογή για ένα εσωτερικό κλουβί, αν και είναι μια δημοφιλής προσθήκη σε μικτά κλουβιά. Η προσωπικότητα από πουλί σε πουλί ποικίλλει, αλλά υπάρχουν μερικά φυσικά κοινά χαρακτηριστικά στην συμπεριφορά και για τα τέσσερα υποείδη των saffron finches.

Αρσενικός χρωματισμός και σημάδια
2. Το ενήλικο αρσενικό έχει φωτεινό κίτρινο σώμα με μια πορτοκαλιά κορώνα και μαύρα σημάδια στην πλάτη του και φτερά. Τα νεανικά αρσενικά είναι πιο ανοιχτόχρωμα και μπερδεύονται εύκολα με τα θηλυκά. Το χρώμα του αρσενικού γίνεται πιο έντονο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και ακόμα πλουσιότερο σε χρώμα κάθε έτος ηλικίας. Το saffron finch έχει σκούρα μάτια και γκρίζο ρόδινα πόδια. Το πάνω μέρος του ράμφους του είναι γκρίζο-μαύρο, αλλά το κάτω μέρος του ράμφους του είναι άσπρο. Είναι περίπου 14 έως 15,5 cm από το κεφάλι στην ουρά.
Θηλυκό χρωματισμός και σημάδια
3. Τα θηλυκά είναι χαρακτηριστικά ελαφρώς μικρότερα από τα αρσενικά, τα ώριμα θηλυκά είναι μια θαμπή-χρωματισμένη έκδοση του αρσενικού. Εξαίρεση το υποείδος pelzelni flaveola Sicalis, που το θηλυκό είναι χρώματος καφέ λαδί με βαριές σκούρες ραβδώσεις. Τα θηλυκά είναι γενικά λιγότερο επιθετικά προς άλλα πουλιά από τα αρσενικά.
Συμπεριφορά
4. Αυτά τα πουλιά είναι κυρίως σποροφάγα ιδιαίτερα στο σιτάρι, αλλά τρέφονται με διάφορα έντομα και φυτά επίσης, ειδικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το αρσενικό saffron finch είναι ιδιαίτερα κυριαρχικό ως προς την περιοχή του και θα παλέψει μέχρι θανάτου. Για αυτόν τον λόγο, στη Νότια Αμερική χρησιμοποιούνται μερικές φορές σαν πουλιά πάλης (κοκορομαχίες ). Αγαπούν τις πτήσεις και τους αρέσει το μπάνιο. Το αρσενικό κελαηδά περισσότερο από το θηλυκό. Το τραγούδι του είναι επαναλαμβανόμενο.
Αναπαραγωγή
5. Το ζευγάρωμα αρχίζει με το αρσενικό να διαλέγει το θηλυκό. Εάν αυτή τον δεχθεί , θα καθίσει δίπλα της και θα χορεύει και θα τραγουδά . Τα saffron finch έχουν σύντροφο για όλη τους τη ζωή (μονογαμικά ). Φωλιάζουν σε κοιλότητες προτιμούν το εσωτερικό ενός δέντρου ή μια κοιλότητα ή έξω στους θάμνους. Τις φωλιές που χτίζουν είναι μάλλον ακατέργαστες -πρόχειρες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούν τις εγκαταλειμμένες φωλιές άλλων πουλιών. Στην αιχμαλωσία, αρέσκονται στο να γεννούν τα αυγά τους σε μεγάλα κουτιά φωλιών. Το θηλυκό επωάζει τα αυγά μόνο του ενώ το αρσενικό φρουρεί τη φωλιά. Γεννά τρία έως πέντε αυγά, τα οποία μπορεί να είναι καφετιά ή άσπρα με καφετιές βούλες, δύο έως τρεις φορές το χρόνο, κλωσά περίπου 14 ημέρες. Και οι δύο γονείς ταΐζουν τα μικρά, τα οποία πετούν από τη φωλιά περίπου σε δύο εβδομάδες. Αποκτούν το ενήλικο φτέρωμα από ένα έως τρία έτη, με τα αρσενικά που ωριμάζουν πιο αργά από τα θηλυκά. Το saffron finch φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 2 ετών. Ζούνε περίπου 10 έτη.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά όπου και εντυπωσίασαν στην 13η Πανελλήνια Έκθεση της ΕΟΟ του 2009 από τους εκτροφείς Πανέρα Γιώργο και Διγαλάκη Παύλο . Για την ιστορία ο πρώτος είχε στην κατοχή του ένα θηλυκό που είχε φέρει από την Ιταλία όταν είχε πάει στην 47η Παγκόσμια Έκθεση της Ορνιθολογίας του έτους 1999 και ο δεύτερος το 2008 βρήκε τυχαία σε Pet shop της Αθήνας ένα αρσενικό αγνώριστο από τις κακουχίες αλλά την τύχη να το δει γνώστης των πουλιών , όπου και το αγόρασε και το περιέθαλψε .Έτσι δημιουργήθηκε το 1ο ζευγάρι στο εκτροφείο του Πανέρα Γιώργου όπου είχε 3 γέννες με αποτέλεσμα 5 απογόνους , δυστυχώς η θηλυκιά λόγω προχωρημένης ηλικίας απεβίωσε πιθανόν να ξεπέρασε και την 10ετία . Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν περισσότερα πουλιά saffron finch στις τάξεις των Ελλήνων εκτροφέων .

Συντάχθηκε από το μέλος του ΠΣΕΠΠ

Τσαμουργέλη Ιγνατία G 7