Cuban Finch


Cuban Finch
(Tiaris canora)
21209706121_4edca40702
Ευρωπαϊκή ονομασία: Cuban Finch

Επιστημονική ονομασία: Tiaris canora
Άλλες ονομασίες του είδους: Melodius Finch, Grassquit, Cuban Grassquit, Cuban Melodious Grassquit.
Ανήκει στην οικογένεια των Finches και θεωρείται από τα πιο μικρά είδη της. Δεν έχει κανένα υποείδος αλλά συγγενεύει πολύ με το Olive Finch (Tiaris Olivacea).
Το μέγεθός του φτάνει περίπου μέχρι 10 cm (90 – 100 mm ή 3,5 έως 4 ίντσες) και το βάρος του περίπου 8 γραμμάρια.
Ζει περίπου μέχρι 7 χρόνια.
Ο τόπος καταγωγής του ,όπως λέει και το όνομά του, προέρχεται κατά κύριο λόγω από την Κούβα αλλά και από τα γύρω νησιά της Καραϊβικής θάλασσας όπως η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες και τα νησιά Turks & Caicos. Είναι ενδημικά πουλιά σε όλη την περιοχή της Κούβας αλλά εκπρόσωποι του είδους έχουν βρεθεί ακόμα και στη Φλόριντα.

Στην άγρια ζωή αυτά τα πουλιά ζουν σε κοπάδια μέχρι 20 άτομα, αγαπούν τους θάμνους όπου και εκεί αναπαράγονται. Ο βιότοπός τους δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από θαμνώδεις και αραιωμένες δασώδεις περιοχές, λιβάδια, δασικές άκρες και γεωργικές εκτάσεις. Παρόλα αυτά έχει βρεθεί και ένας μικρός πληθυσμός σε κατοικημένες περιοχές. Στο είδος αυτό έχει ελαττωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του τα τελευταία χρόνια με αιτίες το μειωμένο φάσμα των εκτάσεών που ζουν καθώς και η μεγάλη λαθροθηρία που λαμβάνει χώρα.
Είναι τέτοια η επερχόμενη απειλή έτσι ώστε το κουβανέζικουπουργείο Επιστημών Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος έχει πάρει μέτρα να μεγαλώσει τις εδαφικές εκτάσεις προστασίας του, την απαγόρευση για την παγίδευση άγριων πτηνών καθώς και προωθεί ενημερώσεις σε σχολεία και άλλα δημόσια φόρουμ για την διαβίωση και την προστασία αυτών των πουλιών.
Αν και είναι πουλιά από την Κούβα, η Αυστραλία έχει την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αυτού του είδους καθώς είναι αντικείμενο τακτικών εκτροφών εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολύ δημοφιλή εκεί.

Διαφορές φύλου

Είναι πολύ εύκολη η διαφορά στα 2 φύλα εφόσον είναι ενήλικα.
Ενήλικο Αρσενικό: έχει ένα κατάμαυρο πρόσωπο με μαύρο ράμφος και ένα έντονο κίτρινο ατελές στεφάνι (σαν μισοφέγγαρο) γύρω από το πρόσωπο του. Το στήθος του και το κάτω μέρος της ουράς του είναι επίσης μαύρα. Το σώμα του, τα φτερά του και το πάνω μέρος της ουράς του έχουν ένα πράσινο χρώμα σαν της ελιάς και η κοιλιά του είναι γκρι.
Ενήλικο Θηλυκό: Είναι αρκετά πιο μουντό στα χρώματα σε σχέση με το αρσενικό.
Το πρόσωπο του έχει ένα καφέ, γκρι χρώμα σαν κοκκινωπό και το κίτρινο στεφάνι δεν είναι τόσο φωτεινό, μοιάζει σαν να πορτοκαλίζει. Το σώμα του, τα φτερά του και το πάνω μέρος της ουράς του έχουν το χρώμα της ελιάς και η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς έχουν γκρι χρώμα.
Τα μωρά μοιάζουν σαν θηλυκά στα χρώματα μέχρι την ηλικία των 3 μηνών που τα αρσενικά αρχίζουν να φαίνονται τα έντονα μαύρα πούπουλα στο κεφάλι.

Αναπαραγωγή

Τα cuban finch φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στην ηλικία των 4 μηνών. Ωστόσο θα πρέπει να μπαίνουν στην φάση της αναπαραγωγής όταν φτάσουν τους 10 με 12 μήνες. Οι εκτροφείς προτείνουν ότι θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα σε ένα ζευγάρι στην περίοδο αναπαραγωγής ηλικίας από 2 έως 5 χρονών, αν αναλογιστούμε ότι ζουν μέχρι τα 7 τους χρόνια.

Υπάρχει μια ιεροτελεστία πριν το ζευγάρωμα του ζευγαριού. Το αρσενικό ορίζει το χώρο του και μαζί με το θηλυκό του αρχίζει το τραγούδι. Στα νεαρά ζευγάρια υπάρχει ένα όμορφο ντουέτο και από τα 2 πουλιά που τραγουδούν (κυρίως όμως το αρσενικό στο θηλυκό) και το αρσενικό ταΐζει το θηλυκό. Έτσι ενισχύεται το δέσιμο του ζευγαριού που παραμένει στη συνέχεια πολύ δεμένο. Στα παλιότερα ζευγάρια χάνεται αυτό το ντουέτο και πλέον τραγουδάει λίγο στο θηλυκό μόνο το αρσενικό και την ταΐζει στο στόμα πριν την πράξη. Το θηλυκό όταν είναι έτοιμο θα σκύψει το κεφάλι μπροστά, θα σηκώσει την ουρά της για να δεχτεί να την ζευγαρώσει το αρσενικό.

Η φωλιά μπορεί είναι και κλειστού τύπου (καλαθάκι – ξύλινη) ή ανοιχτού τύπου καλαθάκι. Τα cuban finch στη φύση προτιμάνε κλαδάκια, πούπουλα και ξερά χόρτα. Ίνες από καρύδα και άλλα ινώδη υλικά καθώς και αγνό βαμβάκι για υπόστρωμα είναι υλικά που θα εκτιμήσουνε ιδιαίτερα και θα αρχίσουν και τα 2 μαζί την κατασκευή της φωλιάς τους η οποία διαρκεί 4 μέρες περίπου. Αν είναι σε μεγάλο εκτροφείο θα προτιμήσουν θάμνους και θα αρχίσουν το χτίσιμο με κλαδάκια και ξερά χόρτα.
Το θηλυκό γεννάει 2-4 άσπρα με κόκκινοκαφέ κηλίδες αυγά και τα κλωσάει μόνο του ενώ το αρσενικό προστατεύει την φωλιά. Αυτό το είδος είναι πολύ ανήσυχο και σε ανθρώπινη παρουσία ή άλλη παρουσία το αρσενικό σφυράει σαν συναγερμό στο θηλυκό που κλωσάει που όσο πιο διακριτικά αυτό θα εγκαταλείψει την φωλιά της μέχρι να φύγει ο «υποτιθέμενος» κίνδυνος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται ο έλεγχος στη φωλιά γιατί το ζευγάρι πολύ εύκολα μπορεί να εγκαταλείψει την φωλιά του. Είναι πολύ καλοί γονείς μέχρι να απογαλακτιστούν τα μωρά και προσέχουν η φωλιά τους να είναι ιδιαίτερα καθαρή από κουτσουλιές. Μετά από 12 με 14 μέρες εκκόλαψης βγαίνουν οι νεοσσοί από το αυγό και αποκτούν όλο το φτέρωμα τους σε 14 μέρες και μπορούν να πετάξουν. Και οι δυο γονείς ταΐζουν τα μωρά. Μπορούν να βγουν από την φωλιά πριν ολοκληρώσουν όλο τους το φτέρωμα. Απογαλακτίζονται σε 3-4 εβδομάδες μετά την γέννησή τους. Μόλις ανεξαρτητοποιηθούν οι νεοσσοί πρέπει άμεσα να χωριστούν από τους γονείς γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα σκοτώσει το αρσενικό.
Σε περίοδο αναπαραγωγής χρειάζονται πρωτεΐνη και πρέπει να υπάρχουν στο μενού ζωντανή τροφή όπως σκουλήκια mealworms, καθώς και αυγό.
Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες σε κλουβί και πλούσια διατροφή τα cuban finch μπορούν να αναπαράγονται όλο το χρόνο. Κάτι που όμως πρέπει να αποφεύγεται γιατί τα ζευγάρια θα εξαντληθούν από τις πολλές γέννες και θα έχουν πρόωρο θάνατο.

Επιθετικότητα του είδους

Αυτό το είδος έχει ένα περίεργο ιστορικό σε σχέση με την επιθετικότητα που δείχνει να έχει προς τους όμοιούς του αλλά και σε άλλα είδη μέσα σε μια μικτή κλούβα. Από διάφορα παραδείγματα που κυκλοφορούν υπάρχει η φήμη ότι παρά το μέγεθός του είναι ένα εχθρικό πουλί, που είναι ικανό να σκοτώσει και να φέρει προβλήματα στο εκτροφείο. Η αλήθεια κρύβεται μέσα σε αυτόν το μύθο γιατί ναι μεν υπάρχουν τέτοια δείγματα πουλιών με επιθετικό χαρακτήρα αλλά υπάρχουν και cuban που είναι ανεκτικά με τα άλλα πουλιά και ζουν χωρίς να δημιουργούν τέτοια προβλήματα. Επίσης πολλές φορές μπορεί να φταίει και ο ίδιος ο εκτροφέας. Μια υπερβολικά φορτωμένη κλούβα με πάρα πολλά είδη παραδείσιων είναι λογικό να υπάρχουν επιθετικές αντιδράσεις και καυγάδες για να επιβληθούν και να οριοθετήσουν τον προσωπικό τους χώρο, συγκεκριμένα άμα σε αυτήν την κλούβα υπάρχουν και πάρα πολλά πουλιά cuban τότε μπορεί η κατάσταση να γίνει επεισοδιακή. Μέσα σε μια κλούβα το cuban παρά το μικρό του μέγεθος θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει. Συνήθως τα cuban finch γίνονται επιθετικά μόνο προς άλλα cuban ενώ υπάρχουν λίγες περιπτώσεις επιθέσεων σε άλλα είδη (κυρίως αυτά που έχουν κιτρινόμαυρα φτερά) όπως τα Green Singing Finches και τα Black-Hooded Yellow Siskins. Οι τσακωμοί στα cubanθα γίνουν από ενήλικα αρσενικά ή από τον αρσενικό πατέρα στους γιους του όταν αυτοί θα δείξουν τα πρώτα μαύρα πούπουλα στη μάσκα του προσώπου τους και αντίθετα η μαμά θα τσακωθεί με τις κόρες της. Είναι τόσο οι αιματηροί καβγάδες μεταξύ ενήλικων ατόμων που στη Κούβα διοργανώνανε αγώνες με στοιχήματα σε αρσενικά πουλιά για το πιο πουλί θα επιβληθεί και θα σκοτώσει το άλλο (κάτι αντίστοιχο με τις κοκορομαχίες).

Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι έχει τον δικό του χαρακτήρα και μια ιδιοσυγκρασία που θα μεταδώσουν στους απογόνους τους είτε γενετικά σαν γονίδιο, είτε μέσα από μάθημα που θα τους δώσουν οι γονείς τους, είτε και από τις δυο περιπτώσεις μαζί. Έτσι το ένα ζευγάρι μπορεί να βγει πολύ επιθετικό με τα παιδιά του και μόλις αρχίσουν να αλλάζουν φτέρωμα να προσπαθήσουν οι γονείς να επιβληθούν και να τα σκοτώσουν αν δεν προλάβουμε να τα χωρίσουμε ή ένα ζευγάρι που θα ανεχτεί τα παιδιά του χωρίς να προσπαθήσει να τα σκοτώσει ακόμα και αν αυτά έχουν ολοκληρώσει το τελικό τους φτέρωμα. Οι απόγονοι του πρώτου ζευγαριού θα έχουν μάθει αυτήν την επιθετική συμπεριφορά και θα πράξουν και αυτά αναλόγως ενώ οι απόγονοι του δεύτερου ζευγαριού θα είναι πιο ανεκτικοί με πουλιά του είδους τους και δεν θα υπάρχουν επιθετικές τάσεις. Έτσι είναι καλό πριν την αγορά ενός cubanαπό εκτροφέα να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα των γονιών του. Στο πρώτο παράδειγμα πρέπει κάθε ζευγάρι να είναι σε δικό του κλουβί αναπαραγωγής και να απομονώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφού ανεξαρτητοποιηθούν οι απόγονοι σε δικό τους χώρο. Ακόμα και το κλουβί αναπαραγωγής δεν πρέπει να επικοινωνεί με το άλλο γειτονικό κλουβί γιατί είναι ικανά τα αρσενικά cubanνα προσπαθούν να τσακωθούν και μέσα από τα κάγκελα. Στο δεύτερο παράδειγμα πουλιών, μπορούν σε μεγάλες φυτεμένες κλούβες να αναπαραχθούν ήρεμα πολλά ζευγάρια cuban.

Στέγαση

Τα cuban finches επειδή έχουν μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με άλλα του είδους τους καλό είναι να διατηρείται 1 ζευγάρι σε κάθε κλουβί ή 1 ζευγάρι σε μια μικτή κλούβα με διαφορετικά είδη παραδείσιων. Τα κλουβιά του κάθε ζευγαριού να μην υπάρχει δυνατότητα να βλέπονται γιατί τα αρσενικά θα παλεύουν με τα κάγκελα και θα έχουν μόνιμα επιθετική τάση.
Τα cuban finches είναι μικρά και πολύ δραστήρια πουλιά. Είναι ανθεκτικά σαν πουλιά και μπορούν να ζήσουν σε όποιο κλουβί και να μπουν. Παρόλα αυτά επειδή είναι αεικίνητα σε ένα μικρό κλουβί θα μειωθούν οι δραστηριότητες του και θα μειωθεί και η ποιότητα ζωής του με αποτέλεσμα επιθετική συμπεριφορά. Αυτό το είδος θέλει να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί και αν θέλουμε να βάλουμε και παραπάνω από 1 ζευγάρια θα πρέπει να μπουν σε κλούβα και κατά προτίμηση φυτεμένη και το ιδανικότερο υπαίθρια που να υπάρχουν συνθήκες ζέστης και ξηρού κλίματος.

Διατροφή

Τα Cuban finches θεωρούνται παμφάγο είδος πτηνών. Τρώνε τα πάντα! Από σπόρους, φρουτα, λαχανικά έντομα.
Ένα καλής ποιότητας μείγμα σπόρων είναι η βάση για να βοηθήσουν την καλή κατάσταση και υγειά του πουλιού και το λαμπερό του φτέρωμα.
Η ζωντανή τροφή ή κονσέρβες με έντομα, όπως σκουλήκια, άσπρα μυρμήγκια, τερμίτες, mealworms, τους είναι απαραίτητη όταν είναι στο στάδιο της αναπαραγωγής για να ταΐσουν τους νεοσσούς τους, αν και ορισμένοι εκτροφείς αναφέρουν ότι δεν είναι και τόσο αναγκαία η ζωντανή τροφή ώστε μην καταφέρουν να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τους νεοσσούς τους.
Γενικά το μίγμα σπόρων πρέπει να περιέχει κίτρινο και κόκκινο πάνικον (pannicum), απλό κεχρί, γαλλικό λευκό κεχρί, σπόρους Νιγηρίας, κεχρί Ιαπωνίας.
Επιπροσθέτως διάφορα φρούτα (μήλο, πορτοκάλι, κ.α), διάφορα λαχανικά (μαρούλι, μπρόκολο, κ.α.) σπορά- φύτρα αγρωστωδών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ασβέστιο, να προσφέρουμε άμμο κοχυλιών και καθημερινή αλλαγή πόσιμου φρέσκου νερού.

male cuban finch

female cuban finch

pair cuban finch

Πηγές/ Lnks:
http://www.amadina.ru/
http://www.feathered.flyer.co.uk/finches/cuban.html
http://birdcare.com.au/cuban_finch.htm
http://www.aussiefinchbreeder.com/CubanGrass.htm
http://www.birdsrus.com.au/?page=112
http://www.finchinfo.com/birds/finches/species/cuban_melodious_finch.php
http://www.aviculturalsocietynsw.org/CubanFinch.htm
http://blogs.thatpetplace.com/thatbirdblog/2011/07/06/keeping-and-breeding-the-cuban-finch-or-cuban-melodious-grassquit/
http://el.wikipedia.org/wiki/Αγρωστώδη

Συντάχτηκε απο την Marilena, Μέλος του ΠΣΕΠΠ