Zebra Finch


Zebra Finch

sfw_emblematicpicture

Τα zebra finch είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα παραδείσια προερχόμενα από την Κεντρική Αυστραλία, κάποιος όμως μπορεί να τα βρει και στην Ινδονησία ή και στο Ανατολικό Τιμόρ. Τα συγκεκριμένα πουλιά είναι πολύ κοινά μιας και γίνονται εισαγωγές σε πολλές χώρες όπως Βραζιλία , Πορτογαλία, ΗΠΑ κτλ.
Το είδος αυτό είναι διμορφικό που σημαίνει ότι τα φύλα πολύ εύκολα μπορούν να ξεχωρίσουν και έχουν διαφορές.
Τα αρσενικά είναι πολύ εντυπωσιακά με έντονα χρώματα, ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι τα κόκκινα μάγουλα ή και μαύρα ανάλογα με την μετάλλαξη του πουλιού πάντα, επίσης οι ασπρόμαυρες λωρίδες στο στήθος και τα καφέ άκρα-πλευρά με λευκά στίγματα. Επίσης ένα ακόμη σημάδι είναι το έντονο κόκκινο ράμφος και το χαρακτηριστικό ‘κελάηδισμα’ των zebra το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα μελωδικό αλλά για πολλούς είναι ευχάριστο.

Τα θηλυκά δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι σε όλο το σώμα γκρι ,συνήθως χωρίς έντονα χρώματα ,το ράμφος των θηλυκών είναι πορτοκαλί .Όσον αφορά βέβαια στην λευκή και την παρδαλή μετάλλαξη το χρώμα του ράμφους είναι και ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσουμε τα δύο φύλα.

Παρόλα αυτά σε κάποιους συνδυασμούς μεταλλάξεων, όπως το λευκό με κίτρινο ράμφος, δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε οπτικά το αρσενικό από το θηλυκό, αφού το ράμφος αλλά και τα χρώματα του φτερώματος είναι κοινά και για τα δύο φύλα.
**** Τα νεαρά πουλιά μέχρι τον τρίτο μήνα της ζωής τους μοιάζουν πιο πολύ με θηλυκά, με μόνη διαφορά ότι το ράμφος τους είναι μαύρο.

Το προσδόκιμο ζωής ενός zebra στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να φτάσει έως και 5 έτη. Αντίθετα στο κλουβί ένα πουλάκι που τρέφεται και συντηρείται σωστά μπορεί να φτάσει τα 5 με 7 χρόνια ,έχουν παρατηρηθεί όμως και σπάνιες περιπτώσεις που φτάνουν και τα 12 έτη. Συνήθως το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται αν βρίσκεται σε εξωτερικό –φυσικό περιβάλλον από το αν θα γίνει θήραμα μεγαλύτερων ζώων ,στο κλουβί όμως εξαρτάται από την ποιότητα των τροφών (ποικιλία)που του προσφέρουμε ώστε να ενσωματώσουμε την ζωή του κλουβιού με αυτή που θα είχε στο φυσικό του περιβάλλον.

Αναπαραγωγή
Τα zebra είναι πουλιά πολύ εύχρηστα για κάποιον που δοκιμάζει πρώτη φορά να κάνει αναπαραγωγή . Έχουν ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την διατροφή τους εκείνη την περίοδο ιδιαίτερα όσον αφορά τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη που είναι πιο λίγες από άλλα εξωτικά. Πάντα είναι καλό για να έχουμε υγιή πουλιά να παρέχουμε αυγοτροφή όμως ώστε να έχουμε και ένα καλό και ευχάριστο αποτέλεσμα. Στο κλουβί καλό είναι να υπάρχει μόνιμα και σουπιοκόκκαλο πολύ καλή πηγή ασβεστίου που θα βοηθήσει και στον σχηματισμό των αυγών. Καλό είναι το κάθε ζευγάρι να έχει τον χώρο του καθώς πολλές φορές γίνονται επιθετικά απέναντι σε εισβολείς στην περίοδο αναπαραγωγής πάντα. Χρησιμοποιούμε καλύτερα εξωτερική κλειστού τύπου φωλιά ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τακτικά μεν αλλά χωρίς να ενοχλούμε τους επίδοξους γονείς και σαν υλικό προτιμούμε τις ίνες κοκκοφοίνικα ή το σκούρο νήμα ,τσόχα για να μην μπλέκεται στα πόδια τον νεοσσών. Το θηλυκό γεννάει από τέσσερα έως εφτά αυγά και συνήθως αρχίζει να τα εκκολάπτει μετά το τρίτο αυγό. Το αρσενικό το αντικαθιστά μόνο όταν αυτό βγαίνει από την φωλιά και συνήθως το βράδυ κοιμούνται μαζί μέσα στη φωλιά. Σε 13 ημέρες περίπου γεννιούνται οι νεοσσοί, οι οποίοι ταΐζονται και από τους δύο γονείς για 18-20 ημέρες, μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν πτέρωμα και να εγκαταλείψουν τη φωλιά

Όταν τα μικρά ανεξαρτητοποιηθούν οι γονείς σιγά σιγά τα απομακρύνουν ώστε να προχωρήσουν σε επόμενη γέννα. Καλό είναι να μην κουράζουμε τα πουλιά με πάνω από 3-4 γέννες το χρόνο αλλά να αφαιρούμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα την φωλιά για να ανακτούν τα πουλιά δυνάμεις. Πολλές φορές θα τα δούμε να γεννάνε και στον πάτο του κλουβιού θα προσπαθήσουμε λοιπόν εκείνη την περίοδο να διαμορφώσουμε συνθήκες ακατάλληλες προς αναπαραγωγή όπως λιγότερες ώρες φωτισμός ,ελαχιστοποίηση αυγοτροφής δίνοντας μόνο για λίγο διάστημα το βασικό μείγμα και φρούτα καθώς και αφαίρεση των αυγών από τον πάτο του κλουβιού.

πλαστική εξωτερική φωλιά

Διατροφή
Η διατροφή τους δεν είναι καθόλου απαιτητική ,τους αρκεί ένα καλό μείγμα για παραδείσια πουλιά και φρούτα και λαχανικά 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυγοτροφή αραιά και σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία όπως πτερρόροια και αναπαραγωγή(τάισμα νεοσσών) επίσης καλό είναι να υπάρχει μόνιμα στο κλουβί κόκαλο σουπιάς. Τα πουλάκια αυτά έχουν πολύ υψηλό μεταβολισμό και δεν αντέχουν νηστικά ούτε μια μέρα ,παρόλα αυτά είναι πολύ ανθεκτικά πουλιά και έχουν προσαρμοστεί τόσο και στο δικό μας κλίμα που αντέχουν και σε χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με άλλα είδη παρεμφερή όπως τα gouldian finches.

Πηγές: wikipedia
birdsworld