Οι κοινωνικοι σπίνοι ως παρενθετοι γονεις


18407_210750992382561_983650783_nΓνωρίζοντας την δυσκολία αναπαραγωγής κάποιων συγκεκριμένων ειδών παραδείσιων όπως πχ gouldians,star finch κτλ, σκέφτηκα ότι θα είναι χρήσιμο κάποιο άρθρο ή κάποιος οδηγός για όσους ξεκινάνε τώρα για την διαχείριση των κοινωνικών σπίνων ως παρένθετων γονέων

Τα περισσότερα είδη κοινωνικών σπίνων είναι κατάλληλα για να γίνουν θετοί γονείς αρκεί να υπάρχει η σωστή διαχείριση χρόνου. Δηλαδή σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε αυγά gouldians στους κοινωνικούς σπίνους μεγάλη βάση θα δώσουμε στον συγχρονισμό, καθώς οι κοινωνικοί πρέπει να έχουν αυγό σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή με τα gouldians. Με λίγα λόγια ,δεν μπορούμε να βάλουμε αυγά στους κοινωνικούς και να περιμένουμε την ίδια στιγμή να καθίσουν σε αυτά, ούτε να δώσουμε σε αυτούς αυγά τα οποία είναι έτοιμα να εκκολαφτούν ενώ με την ίδια λογική δεν μπορούμε να δώσουμε και αυγά που έχουν κάνει πρόσφατα gouldians, ενώ τα δικά τους είναι έτοιμα να εκκολαφτούν. Αυτό δείχνει ότι ο συγχρονισμός και η κατάλληλη χρονική στιγμή που θα δώσουμε τα αυγά στους κοινωνικούς παίζουν σημαντικό ρόλο για μια επιτυχημένη αναπαραγωγή. Κάποιος λοιπόν που διαθέτει 1 ζευγάρι gouldian χρειάζεται τουλάχιστον 2 ζευγάρια κοινωνικών σπίνων.
Προβλήματα:
Μπορεί οι κοινωνικοί σπίνοι να θεωρούνται από τους καλύτερους παρένθετους γονείς αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα.
Κάποιοι εκτροφείς υποστηρίζουν ότι καλύτερα οι κοινωνικοί να μεγαλώνουν από την αρχή άλλα είδη γιατί αν μεγαλώσουν δικά τους μωρά έπειτα αρνούνται να μεγαλώσουν άλλο είδος. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο μιας και σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Κάποιοι κοινωνικοί δεν κάθονται στα αυγά τους αν ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 4 ,καλό είναι λοιπόν να προσθέτουμε έστω και κάποια ψεύτικα αυγά επιπλέον.

Αν υπάρχει μόνο ένα μωρό στην φωλιά ίσως δεν το φροντίζουν και δεν το προσέχουν αρκετά οι γονείς οπότε μπορεί να προστεθεί σε κάποια άλλη φωλιά με νεοσσούς στην ίδια περίπου ηλικία ίσως χρειαστεί συμπληρωματικό τάϊσμα .944752_210751312382529_733774091_nΑν υπάρχει ανάμειξη πολλών ειδών στην φωλιά επίσης θα υπάρξει πρόβλημα καθώς άλλα θα ταΐζονται αρκετά και κάποια άλλα όχι, επίσης τα μωρά των κοινωνικών θα ευνοούνται περισσότερα σε σχέση με τα άλλα είδη οπότε είναι καλό να αποφεύγεται μια τέτοια ανάμειξη.

Αν υπάρχει ανάμειξη μικρότερων με μεγαλύτερων μωρών υπάρχουν 2 προβλήματα που μπορεί να προκύψουν:
α)μια φωλιά όπου θα επικρατήσουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία και τα μικρά θα θαφτούν κάτω από τα μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασιτία
β)τα μεγαλύτερα θα απογαλακτιστούν νωρίτερα με αποτέλεσμα οι γονείς να πάψουν να ταΐζουν και τα μικρότερα
και στις 2 περιπτώσεις πρέπει άμεσα να επέμβουμε με συμπληρωματικό τάισμα.Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται να μεταφερθούν τα μωρά σε άλλη φωλιά κοινωνικών κάποιοι ίσως τα δεχτούν ,κάποιοι ίσως αρνηθούν να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη. Μια καλή μέθοδος είναι να προσθέτουμε τα μωρά σε φωλιές με αυγά που είναι έτοιμα να εκκολαφτούν αφαιρώντας τα γόνιμα αυγά και τοποθετώντας κάποια ψεύτικα.

Σωτηρία

πηγες:
http://www.zebrafinch.com/SocietyFin…Societies.html
http://www.birdsnways.com/articles/spenser1.htm