Azulao


Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ του AZULAO

azulao-2

Eδω και μερικά χρόνια μελετώ αυτό το όμορφο βραζιλιάνικο πουλί και ελπίζω με αυτό το άρθρο να διαβιβάσω τις γνώσεις μου σε εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αναπαραγωγή τουAzulao.

Στην εικόνα αριστερά ,

Ενήλικο αρσενικό Azulao. Για να παρατηρήσουμε το επιβλητικό σώμα του, τα αρκετά κοντά φτερά,

και προ πάντων το θαυμάσιο μπλε του πτερώματος

Η πρώτη συμβουλή είναι να αποκτήσουν μόνο τα πουλιά που είναι γεννημένα σε κλουβιά γιατί εγγυώνται την πιθανότητα να αναπαραχθούν, κάτι που μειώνεται εξαιρετικά με εκείνα της άγριας προέλευσης. Επιπλέον τα πουλιά που είναι γεννημένα στο κλουβί και έχει γίνει η αναπαραγωγή τους, μας βοηθούν στην προστασία των άγριων θεμάτων, που όταν είναι είδη υπό εξαφάνιση, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Με τη συνεχή αύξηση της γεωργίας και της αποδάσωσης, και τη δημογραφική αύξηση του Βραζιλιάνικου πληθυσμού, η αριθμητική μείωση του θα μπορούσε σοβαρά να είναι αρνητικός παράγοντας στη φύση.

Τα όρια αναπαραγωγής στο είδος brissoni Passerina ή το brissoni Cyanocompsa (οικογένεια Emberizidae),είναι ο φυσικός βιότοπος που επεκτείνεται από τις περιοχές κεντρικά της Βραζιλίας, αυτά προς το νότο της χώρας, μέχρι την Αργεντινή. Το ενήλικο αρσενικό έχει μια θαυμάσια μπλε στολή με ευκρινές μαύρες σκιάσεις, τέτοιες που πλησιάζει την ομορφιά με άλλα πουλιά που έχουν μια εντομοφάγο διατροφική συνήθεια ή είναι φρουτοφάγο. Το θηλυκό έχει μια καφετιά γήινων χρωμάτων στολή. Τα νέα αρσενικά είναι παρόμοια με τα θηλυκά τον πρώτο χρόνο με κάποια μπλε σημάδια. Ο οριστικός χρωματισμός έρχεται μόνο μετά από τον δεύτερο χρόνο.

Το Azulao είναι ένα αρκετά μακρόβιο πουλί, που ζει πέρα από 20 έτη , με καλή αναπαραγωγή. Το μέγεθος του είναι 16/17 εκατ., η μορφή είναι επιβλητική και τα φτερά είναι μάλλον κοντά σχετικά με το σώμα. Όπως πολύ καλά ξέρουμε, ένα πουλί με κοντά φτερά ωφελείται για να κινηθεί προς το εσωτερικό του δάσους,, και όντος το Αzulao στην πραγματικότητα ζει στα περιθώρια του δάσους και μέσα στα τροπικά σημεία, έτσι αποφεύγει τις μακροχρόνιες πτήσεις στις ανοικτές ζώνες.

Στην Βραζιλία είναι πολλοί εκτροφείς που αναπαράγουν αυτό το πουλί. Το Azulao έχει ένα θαυμάσιο τραγούδι και στην Βραζιλία αρέσκονται να οργανώνουν διαγωνισμό τραγουδιού αφιερωμένο σε αυτό το είδος. Ο χαρακτήρας του διαγωνισμού δεν είναι για να αποφέρει κέρδος στους κατόχους των πουλιών αλλά την ευχαρίστηση να παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό, το βλέπουν σαν μία πρόκληση των πουλιών να τραγουδήσουν.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης, κάθε κατοικία πρέπει να είναι περίπου 120 εκατ. (επίσης και εκείνες των 90cm μπορούν να πάνε καλά) έτσι ώστε τα πουλιά να μπορούν να κινούνται πολύ και να εξοικειώνονται με το περιβάλλον.

Σε αυτήν την φάση η δυσκολία συγκατοίκησης μεταξύ των αρσενικών μειώνεται και επομένως τα θηλυκά συγκατοικούν ήρεμα. Η σίτιση σε αυτήν την περίοδο είναι κάπως ελαφριά και δεν παχαίνει, αποφεύγοντας τις τροφές που μπορούν να υποκινήσουν την επιθυμία της αναπαραγωγής.

Δεδομένου ότι ταΐζουμε καθημερινά:

– κεχρί στην κατάλληλη αναλογία με paddy

– μίγμα για spinus εμπλουτισμένο

με 50% με μίλι, πανικό, κάνναβη και perilla σε

ίσα μέρη για 2 ημέρες στην εβδομάδα

– ένα καλό pastoncino ξηρο,για 2

ημέρες την εβδομάδα

– άμμο πάντα στη διάθεση του πουλιού.

Οι ώρες του συστήματος φωτισμού να είναι 9( μειώνεται περίπου 50% σχετικά με την περίοδο αναπαραγωγής)

 

Στη σελίδα κάτω, θηλυκό Azulao

.

Στο μέρος του ράμφους,, τα χρώματα που επικρατούν είναι το καφέ του κάστανου

Ενώ φαίνεται , η μετωπική και ραχιαία σιλουέτα του θηλυκού.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Είναι σημαντικό για να αναπαραχθεί στη χειμερινή περίοδο , να μην διαφοροποιηθεί η φυσική περίοδος φωτός (ζει στο νότιο ημισφαίριο). Επομένως από τον Ιούνιο αρχίζουμε να μακραίνουμε βαθμιαία τις ώρες του συστήματος φωτισμού, που φεύγουν από τις 9 ώρες της περιόδου ανάπαυσης και που φθάνουν στον ερχόμενο Σεπτέμβριο να είναι 14.00/14.30 ώρες. Το διάστημα αυτό του συστήματος φωτισμού είναι προφανώς το μέγιστο.

Η βάση της σίτισης αποτελείται:

– κεχρί στην κατάλληλη πάντα αναλογία με ανάμιξη με

ένα μέρος PADDY

– ένα μέρος του εμπλουτισμένου μίγματος για σπίνους όπως

στην περίοδο ανάπαυσης.

– 4/5 προνύμφες του αλευριού στην αυγοτροφή κάθε δεύτερη μέρα

– οι μικροί σπόροι του ηλίανθου μαλακωμένοι στο νερό

για το 8/10 ώρες μια φορά την εβδομάδα

– άμμος πάντα στη διάθεση του πουλιού.

Επιπλέον, κάθε ημέρα τα πουλιά που ετοιμάζονται για την αναπαραγωγή λαμβάνουν ένα μίγμα αυγοτροφής αποτελούμενο:

– από 80% ξηράς αυγοτροφής για σπίνους

– 20% τροφής για μάινες και κοτσύφια

– 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο σησαμιού ή των λιναρόσπορων (πολύ καλό ανακάτεμα

προκειμένου να συγχωνευτούν οι βιταμίνες στην ξηρά

αυγοτροφή)

– σύνθετη πολυβιταμίνη σε σκόνη

– καλλιέργεια με προβιοτικά

– 1 μεζούρα ακαθάριστου ρυζιού

– 1 μεζούρα καθαρισμένου άγριου ρυζιού

Όταν τα μικρά γεννιούνται, στη μητέρα πρέπει να παρέχεται , αυγοτροφή μουσκεμένη, που έχει την ικανότητα να χωνευτεί πιο εύκολα το βράδυ, επιπλέον καθημερινά προνύμφες αλευριού . .

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το ζευγάρι, παρότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης έχει συγκατοικήσει ήρεμα, όταν στο σύστημα φωτισμού οι ώρες αυξάνονται 13/14, πηγαίνει στον εγκέφαλο των πουλιών το πλήρες ένζυμο οπότε τα αρσενικά αρχίζουν το τραγούδι τους και τα θηλυκά αρχίζουν να γυρίζουν στο κλουβί με το υλικό για την κατασκευή της φωλιάς στο ράμφος τους, που έχει δοθεί στο μεταξύ τα διάθεση τους. Σε αυτήν την στιγμή ο εκτροφέας πρέπει να δώσει την μέγιστη προσοχή ώστε να μην έχουμε πάλη μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού.

Σχεδόν πάντα πετυχαίνετε να φθάσει στην απόθεση των αυγών στην φωλιά χωρίς κανένα πρόβλημα, γενικά 2 ή 3 αυγά ανά γέννα. Για να αποφύγουμε τους κινδύνους, μετά την απόθεση του πρώτου αυγού, απομακρύνουμε πάντα το αρσενικό που αφήνετε στην οπτική επαφή με το σύντροφό του έτσι ώστε το συναίσθημα να μην χάνεται μεταξύ τους , μέχρι το θηλυκό να φροντίσει για τον απογαλακτισμό του μικρού.

 

Στo χρόνο που πετυχαίνετε η αρχή της ερωτοτροπίας το αρσενικό είναι εριστικό και επιθετικό προς το θηλυκό που δεν έχει προφθάσει ακόμα να ετοιμαστεί για το ζευγάρωμα.

Είναι ενδεδειγμένο τότε να χωρίσουμε το αρσενικό που αφήνετε πάντα στην οπτική επαφή, και γίνεται η επανασύνδεση τους μόνο όταν το θηλυκό είναι έτοιμο σεξουαλικά, για παράδειγμα(όταν τι δούμε να προετοιμάζει τη φωλιά).

Τα αυγά είναι συνήθως 2εως3 και έχουν σημεία στίξης χρώματος ζαχαρί. Τα αυγά εκκολάπτονται γενικά μετά από 13 ημέρες από την γέννηση τους, και η μητέρα ανταποκρίνεται στα μικρά στοργικά.

Είναι αρκετά χρήσιμο την ενισχύσουμε το τάϊσμα των μικρών για τις πρώτες 5/6 ημέρες ταΐζοντας με ένα ραβδάκι ώστε να αποφύγουμε το αδυνάτισμα και τον κίνδυνο να πεθάνουν τα μικρά αυτές τις μέρες. Έτσι θα βοηθήσουμε τη μητέρα σε αυτήν την εργασία, και πολλές φορές θα είναι σε μας αφοσιωμένο το μικρό και επίσης τα ενήλικα που θα έρθουν να πάρουν

τα τρόφιμα από τα χέρια μας. Ένα άλλο σύστημα πολύ που χρησιμοποιείται στην Βραζιλία για την αναπαραγωγή του Azulao συνίσταται σε χρησιμοποίηση ενός αρσενικού με πολλά θηλυκά (max 5/6).

Φωτογραφία σελίδας

Επάνω φωλιά με 2 μικρά.