Java Sparrow


JAVA SPARROW

 

42a5b8949eeae3f30759bfb102af6cdd

( Padda oryzivora )

Εισαγωγή στην Java Σπάροου

Ο Σπίνος της Ιάβας (Java Sparrows), το ονομάζουν και σπουργίτι της Ιάβας αλλά βασικά ανήκει στην κατηγορία των (finches) σπίνων) ή Πάντυ η ορυζοφάγος (Padda oryzivora), είναι επίσης γνωστό και σαν Java Rice Birds and Java Temple Birds, είναι ένα από τα πιο ελκυστικά πουλιά.. Είναι ανθεκτικά πουλιά, με ωραία χρώματα, εύκολα στην αναπαραγωγή( πολύ καλό κομμάτι για κάποιο αρχάριο που ξεκινά εκτροφή) και σχετικά φθηνά. Είναι δε γνωστά για το άψογο μεταξένιο φτέρωμα τους.

Ο Σπίνος της Ιάβας προέρχεται από τη Νότια Ασία, όπου μπορεί να βρεθεί στην Ιάβα το Μπαλί, και στη Σουμάτρα όπου έχουν θεωρηθεί ως σοβαρά γεωργικά παράσιτα στους τομείς της καλλιέργειας του ρυζιού. Εάν αναλύσετε την επιστημονική τους ονομασία. Padda σημαίνει Paddy, τη μέθοδο της καλλιέργειας του ρυζιού. Η λέξη Oryza είναι το γένος του εγχώριου ρύζιου, κατά συνέπεια, Padda oryzivora σε μετάφραση σημαίνει αυτός που τρώει το ρύζι paddy. Πολλές χιλιάδες άγρια πουλιά, εξολοθρεύονται κάθε χρόνο, καθώς οι αγρότες έχουν κηρύξει ένα ατελείωτο πόλεμο εναντίον τους. Παρά αυτή τη μάχη, το είδος εξακολουθεί να ευδοκιμεί στην πατρίδα του και σε μεγάλη αφθονία. Οι Σπίνοι της Ιάβας έχουν επίσης εγκατασταθεί με επιτυχία και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου (εκούσια ή ακούσια). Για παράδειγμα, έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα, την Ιαπωνία ,στο Βόρνεο, σε πολλές περιοχές της Αφρικής, στα Νησιά της Χαβάης , και υπάρχουν ακόμη τεκμηριωμένες αναφορές για μια αποικία σε ένα προάστιο του Μαϊάμι στην Φλόριντα.

Το μέγεθος του είναι 14 cm(5,5in) και η τροφή του αποτελείται από (άσπρο) κεχρί, πάνικο ,millet, κανναβούρι, βρώμη & το άγριο αναποφλοίωτο ρύζι. Το μίγμα για παπαγαλάκια έχει το μεγαλύτερο μέρος αυτού αλλά μπορείτε να πρέπει να προσθέσετε το ρύζι οι ίδιοι. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης το κόκκινο και κίτρινο κεχρί στο μίγμα αλλά βρίσκω ότι τα Javas δεν αρέσκονται σ’αυτούς τους μικρότερους σπόρους. Για να βοηθήσουμε τα πουλιά μας ραντίζουμε το μίγμα σπόρων με λινέλαιο ή σησαμέλαιο. ( Βοηθά να αποτρέψει τη σύνθεση αυγών από έντομα και παρέχει και βιταμίνες). Το σουπιοκόκαλο cuttlebone, η άμμος από κοχύλια στρειδιών πρέπει να βρίσκονται πάντα στην διάθεση τους .. Παρέχουμε επίσης συμπληρώματα διατροφής (κατά τη διάρκεια της εποχής αναπαραγωγής) και της πτερόροιας . Το μαρούλι, το σπανάκι, τα μπιζέλια, τα πράσινα φασόλια, το καλαμπόκι, , η αυγοτροφή, ο μουλιασμένος σπόρος, οι κορυφές μπρόκολου και οι κορυφές καρότων μπορούν επίσης να προσφερθούν σε κανονική βάση.. Να είστε βέβαιοι ότι έχετε πλύνει όλα τα λαχανικά καλά πριν δοθούν στα πουλιά για κατανάλωση!

Είναι φιλειρηνικά πουλιά και διαβιούν ήσυχα με άλλα είδη ή σε σμήνη του ίδιου γένους σε μεγάλες κλούβες .Τους αρέσει βέβαια να ζευγαρώνουν όταν μια ομάδα εκτρέφεται σε μεγάλη κλούβα αλλά παρόλα αυτά ένα κυρίαρχο ζευγάρι θα αναπαραχθεί κανονικά. , το ζευγάρι παραμένει όλη την διάρκεια μαζί χαρακτηριστικό τους που το ένα περιποιείται το άλλο , θα το δείτε να γίνεται επιθετικό μόνο όταν διεκδικεί μια φωλιά το οποίο είναι ένα γεγονός που πρέπει να το δείτε γιατί οι κινήσεις τους είναι ταυτόχρονες νομίζεις πως είναι ένα πουλί μπροστά σε καθρέπτη που τιτιβίζει για να διώξει τους παρείσακτους

Η αναγνώριση στα φύλα του Σπίνου της Ιάβας είναι αρκετά δύσκολη θεωρούνται όμοια στην εμφάνιση, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι τρόποι για να διακρίνει κάποιος τα αρσενικά από τα θηλυκά. Όπως τα περισσότερα είδη, το αρσενικό είναι το μόνο που πραγματικά έχει ένα τραγούδι με ερωτική απεικόνιση. Το τραγούδι δεν είναι τόσο μουσικό, άλλα το αρσενικό υψώνει τον λαιμό του, και τα πόδια, στέκεται σε μια πιο κάθετη θέση και ξεκινάει το τραγούδι. Η στάση του σώματος και το τραγούδι είναι σαφώς μια άμεση αναγνώριση ενός ατόμου ως αρσενικό. Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέουμε το τραγούδι με το κάλεσμα. Και τα δύο φύλα έχουν κάλεσμα σαν τερέτισμα, αλλά μόνο τα αρσενικά τραγουδούν. Από την πείρα μου έχω ακούσει φοβερές φωνές με μεγάλη ποικιλία , ίσως να μιμούνται και αφομοιώνουν φωνές από άλλα πουλιά και να την τροποποιούν

Ωστόσο, ίσως η καλύτερη μέθοδος για άμεσα διάκριση των φύλων γίνεται με τη σύγκριση δύο ή περισσοτέρων πτηνών. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν φυσικές διαφορές σε αρσενικά και θηλυκά.. Συγκεκριμένα, το μέγεθος του ράμφος και το χρώμα του ράμφος είναι το κλειδί για την εύκολη διάκριση. Τα αρσενικά έχουν ένα μεγαλύτερο και πιο σκούρο κόκκινο ράμφος από τα θηλυκά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις ώριμες πτηνά. Μια προφίλ πλευρά του ράμφους ενός αρσενικού δείχνει ότι όταν το ράμφος πλησιάζει το κεφάλι, η βάση του ράμφους είναι έχει μεγαλύτερη κορυφογραμμή. Στα πτηνά που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο, αυτό το προφίλ είναι τόσο ευδιάκριτο και φαίνεται το ράμφος να είναι πρησμένο και διογκωμένο στη βάση του. Αντιθέτως, τα θηλυκά έχουν λεπτό, λιγότερο κόκκινο, πιο ροζ χρώματος ράμφος. Τα θηλυκά δεν έχουν “πρησμένο” στην βάση το ράμφος και το προφίλ από το κεφάλι μέχρι τα ράμφος είναι λεπτό και ευθύ , χωρίς κορυφογραμμή. Με απλά λόγια, τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερα, κόκκινα ράμφη, ενώ τα θηλυκά έχουν ροζ λεπτό ράμφος. Αυτό είναι ευδιάκριτο στα ενήλικα, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί στα μικρά πτηνά. Επίσης, στα ενήλικα το χρώμα του σαρκώδους δακτυλίου των ματιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το μέγεθος του ράμφους. Τα αρσενικά συχνά έχουν σκούρο κόκκινο αυτόν τον δακτύλιο ,ενώ τα θηλυκά έχουν αυτόν τον δακτύλιο ροζ.

ΚΕΦΑΛΙ ΘΗΛΥΚΟΥ                                         ΚΕΦΑΛΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ

Ο Σπίνος της Ιάβας είναι ελκυστικό ακόμα και όταν αλλάζει φτερά και αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ακόμα και στις διάφορες μεταλλάξεις που έχουν δημιουργηθεί.

FAWN

SILVER

 

 

Η αναπαραγωγή του Σπίνου της Ιάβας

 

 

Ο Σπίνος της Ιάβας θεωρείται ως ένας μεγάλος σπίνος, που έχει ένα αρκετά βαρύ σώμα και ένα εξαιρετικά χονδρό ράμφος, δίνοντας έτσι στο πουλί μια χαρακτηριστική εμφάνιση και την άποψη ότι είναι ένα επιθετικό πουλί. Κατά τη γνώμη μου, κακώς χαρακτηρίζεται έτσι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέγεθος των πτηνών και το μεγάλο ράμφος, αναδεικνύουν το σεβασμό τους από τα άλλα πτηνά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους πραγματικά επιθετικούς Σπίνους, ο Σπίνος της Ιάβας δεν είναι νταής, και δεν επιδιώκει να βλάψει άλλο πουλί του ορνιθώνα. Σέβεται δε ακόμη και τα μικρότερα σε μέγεθος από αυτόν πουλιά.. Πιστεύω ότι η επιθετική φύση τους προερχόταν από τις παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά τους που έχουν ερμηνευθεί λανθασμένα Πάντα λέω ότι μόνο ζευγάρια Σπίνων της Ιάβας είναι κατάλληλα για μια μικτή συλλογή με άλλα εξωτικά πτηνά και ότι είναι πιθανό να κυριαρχούν των άλλων πτηνών. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε σπίνο. Ένα μόνο ζεύγος ή μια μικρή ομάδα Σπίνων της Ιάβας, υπό τον όρο ότι έχει αρκετό χώρο, μπορεί να στεγάζεται σε ένα ορνιθώνα που θα περιέχει μια μικτή συλλογή εξωτικών πτηνών ,χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Οι Σπίνοι της Ιάβας προσαρμόζονται πιο εύκολα σε ένα μεγάλο ορνιθώνα από ένα μικρό κλουβί και μπορούν να αντέξουν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Είναι εξαιρετικά κοινωνικά πουλιά , και αρέσκονται να έχουν την συντροφιά η μία της άλλης. Οι σταθεροί Διαξιφισμοί μεταξύ τους δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχούν Αν δεν ‘συμπεριφέρνονται’ με αυτόν τον τρόπο ,τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας! Έχουν πολύ καλά αναπαραγωγικά αποτελέσματα όταν διαβιούν σε μεγάλες κλούβες (να είναι 12 πόδια μακρύ, 4 πόδια ευρύ και 7 πόδια ψηλά). Σε ένα τέτοιο χώρο μπορούν να υπάρχουν 15 έως 20 ή και περισσότερα ζεύγη αναπαραγωγής. Δεν είναι ασυνήθιστο την πρώτη φορά της αναπαραγωγής να παράγουν 6 και 7 μικρά ανά φωλιά, και να το κάνουν αυτό επανειλημμένως! Επίσης τα επιμέρους ζευγάρια Σπίνων της Ιάβας με μια μικτή αποικία των άλλων Σπίνων και αυτά επίσης αναπτύσσονται και αναπαράγονται πολύ καλά κάθε εποχή . Προφανώς οι Σπίνοι της Ιάβας, μπορούν επίσης να εκτρέφονται σε μεμονωμένα κλουβιά, αν και από την εμπειρία μου είναι νευρικά και συχνά καθυστερούν να φτιάξουν φωλιά σε μικρά κλουβιά.. Προτιμούν ένα μεγάλο κουτί για φωλιά, κάπου ανάμεσα σε ένα κουτί για Σπίνους και μια φωλιά για παπαγαλάκια.

   

Σε αντίθεση με πολλές άλλους Σπίνους, η φωλιά τους είναι αρκετά ακατάστατη και, συχνά, ελάχιστες γίνονται. Θέτουν πολύ λίγο υλικό στις θέσεις φωλιάσματος πριν να αφήσουν τα αυγά τους ή και ανάποδα αρκετά υπερβολικό και δημιουργούν θόλο δηλαδή ντύνουν όλο το ξύλινο κουτί γύρω γύρω και πάνω με υλικό. Προτιμούν μεγάλα χονδροκομμένα ακατέργαστα υλικά, όπως σανό, μεγάλα χορτάρια, και μάλιστα πευκοβελόνες.

 

 

 

 

 

 

Η φωλιά είναι συνήθως βαθιά, σε σχήμα κυπέλλου και αποτελείται περισσότερο από μια μικρή χούφτα υλικού. Η μέση γέννα συχνά είναι 5-6 αυγά ,όμως πολλές φορές είναι ως 7 και 8 που θα εκκολαφθούν μετά από 14 ημέρες..

     Μην εκπλαγείτε αν όλα τους εκκολαφθούν, και αν όλα ανατραφούν. Οι Σπίνοι της Ιάβας σε γενικές γραμμές είναι καλοί γονείς! Μη πανικοβάλλεστε αν βλέπεται να μην κάθονται πάνω στα μικρά τους για να τα ζεστάνουν αυτά ξέρουν όταν πρέπει , το ίδιο κάνουν και με τα αυγά τους , είναι υπερβολικά αναπαραγωγικοί μια χρονιά από ένα ζευγάρι πήρα 40 μικρά .

 

 

. Τα μικρά αφήνουν την φωλιά μετά από ένα Μήνα και ανεξαρτοποιούνται μετά από 3 βδομάδες περίπου. Έχουν την πρώτη πτερόροια μετά από 3 Μήνες όπου και παίρνουν τα χρώματα των ενηλίκων

 

Δακτυλίδωμα νεοσσού                                                             Νεοσσοί

 

 

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΙΑΒΑΣ

 

Οι Σπίνοι της Ιάβας, είναι διαθέσιμοι σε πολλές διαφορετικές μορφές χρώματος. Το πρωτότυπο, ή άγριου τύπου, ονομάζεται Grey Java.

 

Άγριος Σπίνος της Ιάβας                       Grey Java. εκτροφείου

Τα μικρά και ανώριμα Javas έχουν θαμπό καφέ και γκρι, και το χρώμα αποκαθίσταται σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών. Συνήθως, από τη στιγμή που τα μικρά πουλιά είναι 4-5 μηνών έχουν πλήρως ενήλικα φτερά. These young birds will breed in the upcoming breeding season. Αυτά τα μικρά πουλιά θα ζευγαρώσουν στην επόμενη περίοδο αναπαραγωγής. Άλλες χρωματικές μεταλλάξεις που συναντούμε μόνο σε πουλιά αναπαραγωγής σε εκτροφεία είναι η Λευκή Java,

 

η παρδαλή Java, η οποία εκδηλώνεται σε δύο διαφορετικές μορφές, την παρδαλή διάστικτη Java και την πίσω ραχιαία παρδαλή Java

 

 

. την Cinnamon (Κανέλλα ) ή Fawn( ελαφάκι )Java, ( Isabel )

 

και στην πιο πρόσφατη μετάλλαξη την Silver(ασημένια) Java,

 

η οποία έχει δύο μορφές ,η μια είναι Dark Silver  ( Φυλοσύνδετο Υποχωρητικό)

και η άλλη η Light Silver .

 

Η ασημένια μετάλλαξη είναι νέα, αλλά φαίνεται να είναι πολύ εύκολη και συναντάτε σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Η Silver(ασημένια) Java μπορεί να ζευγαρώσει με την Cinnamon ( Κανέλλα) Java για την παραγωγή μια πολύ απαλής Cream (Κρεμώδους) Javas.

Η Cream Java (Isabel Pastel)ή (Dilute Fawn)

Διάφορες αναφορές σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πολλές φορές, για την

Μαυροκέφαλη Java , αλλά προφανώς δεν έχει καθιερωθεί ως μια πραγματική φυλή

 

..

Ο Agate(αχάτης)Java είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη μετάλλαξη αλλά σχεδόν απαρατήρητη. Αχάτες βρέθηκαν στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και θεωρείται ότι είναι η σπανιότερη μετάλλαξη. Λίγα είναι γνωστά για την προέλευσή τους και πολλά ερωτήματα γιατί ξαφνικά εμφανίστηκαν σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου.

 

 

Αχάτης(Agate) (Σημείωση Καφέ κεφάλι, κίτρινη κοιλιά, κόκκινα μάτια)

Η Opal Isabel Java

 

Η Pastel Normal Java

Το θηλυκό έχει ένα φωτεινό καφέ καπέλο και το Αρσενικό ένα φυσιολογικό μαύρο καπέλο.

Η IVORY JAVA

 

 

 

 

Συντάχτηκε απο την Δανδόλου Βασιλική Μέλος του ΠΣΕΠΠ