Στραβομύτης


 

( ή ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ ή ΝΤΟΥΝΙΑΣ)

113155471-6s1uodh7-mindrekorsnbb1

Το περίφημο ράμφος του χρησιμεύει σαν ανοιχτήρι

Πλάτος με ανοιχτά φτερά : 27 έως 29 cm .

Μήκος : 16 cm .

Επώαση : 14 ή 16 ημέρες

Αριθμός αυγών : 3 έως 5

Βάρος αυγού : 2,9 gr .

Κάνει 2 γέννες το χρόνο .

Τα μικρά μπορούν να πετάξουν ήδη από την ηλικία των 15 ημερών .

Aν και δεν είναι σπάνιο σε μας , ο λοξίας είναι ένα αόρατο σπουργίτι . Είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους αλλά ζει τις περισσότερες φορές χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους συλλέκτες . Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγω στις συνθήκες κατοικίας του και στον πολύ διακριτικό τρόπο ζωής του . Ο Λοξίας ζει σχεδόν αποκλειστικά στα κωνοφόρα δάση και στέκεται τις περισσότερες φορές στα ψηλά κλαριά , τα φορτωμένα με άφθονα κουκουνάρια . Το όνομα του , Λοξίας των ελάτων προέρχεται από το διαιτολόγιο του , που αποτελείται αποκλειστικά από κουκουνάρια από τα οποία τρώει τους σπόρους αφού προηγουμένως βγάλει τη φλούδα με τη βοήθεια του δυνατού ράμφους του σε σχήμα λαβίδων ειδικά προσαρμοσμένων σ΄αυτό το είδος εργασίας .

Ο Λοξίας είναι μάλλον μοναχικό πουλί που ζει σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες . Μερικές φορές όμως μπορεί ν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό του , με σκοπό να πολλαπλασιασθεί .

Όταν δεν υπάρχει αρκετή τροφή , οι λοξίες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν τροφή . Παρευρισκόμαστε τότε σε πραγματικές επιδρομές και αυτό το πουλί εμφανίζεται εκεί όπου η παρουσία του δεν είχε προηγουμένως επισημανθεί .

Ο Λοξίας σκαρφαλώνει στα δένδρα όπως ο παπαγάλος βοηθούμενος από το ράμφος του και τη κοντή ουρά του . Η φωλιά κατασκευάζεται στη παρυφή του δάσους . Τα μικρά τους έχουν μία πολύ εξαιρετική αντοχή στο κρύο .

Άρθρο : Κίτσος Γεώργιος

Μέλος ΠΣΕΠΠ